Úterý, 19. března 2024

Sokoli letos v Praze obsadili pět hnízdních budek. Populace se rozrostla o 4 mláďata

Sokoli letos v Praze obsadili pět hnízdních budek. Populace se rozrostla o 4 mláďata

Celkem pět párů sokolů stěhovavých letos obsadilo hnízdní budky připravené pro ně ornitology. Jedná se o již šestou hnízdní sezonu po sobě, od kdy se podařilo kontinuitu hnízdění těchto vzácných dravců v Praze obnovit. Letos byla úspěšná dvě hnízdění v areálech Michle (1 mládě) a Holešovice (3 mláďata). Další dva páry (Malešice a Třeboradice) hnízdily neúspěšně a zcela nový pár osídlil budku ve FN Motol.

V souvislosti s přípravami hnízdišť na jaro a se zpracováním nashromážděných informací přináší konec roku ohlédnutí za minulou hnízdní sezonou a její bilancování. Rok 2018 byl pokračováním úspěšného trendu z předchozích sezon a hnízdní populace sokolů se rozrostla o další pár. V roce 2018 se tak Praha mohla pyšnit hned pěti obsazenými hnízdními budkami, přičemž ve čtyřech probíhalo hnízdění již dříve. ,,Máme velkou radost, že intenzivní úsilí a finanční prostředky, které společně s Pražským magistrátem věnujeme instalacím, údržbě a sledování hnízdních budek, se takhle vrací," komentuje aktuální stav ornitolog Dušan Rak.

Rekordní počet obsazených budek se nicméně neprojevil do počtu vyvedených mláďat, pravděpodobně kvůli ne zcela optimálním povětrnostním podmínkám. ,,Úspěšné byly letos páry v Holešovicích (PTAS) se třemi mláďaty a v Michli (také PTAS), kde bylo vyvedeno jedno mládě. U tradičně spolehlivého páru z Malešic (ZEVO PSAS) i prvním rokem hnízdícího páru v Třeboradicích (Energotrans) jsem při fyzické kontrole zjistil jen nevylíhlé snůšky. Mile nás v průběhu sezóny překvapil zcela nový pár, který obsadil i poslední volnou hliníkovou budku na komíně FN Motol. Na zahnízdění již bylo pro tento rok pozdě, nicméně pár se zde pěkně zabydlel, což je velkým příslibem," shrnuje letošní sezónu Rak.

Na sakrálních a dalších technických stavbách v Praze ornitologové dosud pro sokoly instalovali celkem osm hnízdních budek. Časem se jako nejvhodnější ukázaly právě budky na vysokých komínech, přičemž tři další budky na nižších stavbách prozatím obsazují jen menší poštolky. ,,Aktuálně sokoli obsadili vlastně všechny nabídnuté budky na ochozech komínů. Díky finanční podpoře pražského Magistrátu se nám síť budek daří udržovat a doufejme v budoucnu ještě dále rozšířit," nastiňuje plány ochranářů Rak.

,,Pražský magistrát s námi spolupracuje již několik let a pomohl jak financovat prvotní instalaci některých hnízdních budek na komínech našich partnerů, tak zejména provádět jejich pravidelnou údržbu a monitoring. Velmi si vážíme a ceníme také fungující spolupráce s vlastníky objektů, kde jsou budky instalovány a také přízně a podpory dalších lidí, kterým není osud sokolů lhostejný," dodává Rak.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů