Sobota, 20. dubna 2024

Na recepci se dá jít i v šatech z břízy

Na recepci se dá jít i v šatech z břízy

Finská první dáma se nedávno objevila na státní recepci v šatech vyrobených z břízy. Nebyl to ale projev marnivosti. Jenni Haukiová, básnířka a manželka prezidenta Sauliho Niinistöma chtěla podpořit novou a šetrnou technologii, která by mohla pomoci napravit škody působené životnímu prostředí módním průmyslem.

Tvůrci šatů jsou akademici z Aaltovy univerzity, kteří použili technologii zvanou loncell. Je prý k životnímu prostředí šetrnější než tradiční zpracování bavlny a syntetických vláken a využívá dřevěného odpadu, který by jinak skončil bez užitku.

Ve východním Finsku se dělá průklest, jímž se vytváří prostor pro růst stromů. Právě vykácené malé břízy slouží jako materiál pro nové textilní odvětví. Používají se v něm vlákna dřeva, recyklované noviny, krabice a vyřazené bavlněné textilie. Proměňují se v šaty, šály, saka i obaly.

"Bylo to určeno pro mladou módu, studenti na naší univerzitě chtěli také projevit úctu k přírodě i síle místních žen," řekla stanici BBC profesorka Pirjo Kaariainenová z Aaltovy univerzity. Textilie z takových vláken jsou prý jemné na dotek, hezky se lesknou a splývají.

Výrobci tradičního textilu čelí úkolu, jak omezit ničivý dopad svého oboru na životní prostředí. Desetina uhlíkových zplodin vzniká právě při výrobě textilií a k výrobě polyesterových vláken je ročně zapotřebí téměř 70 milionů barelů ropy. Rozklad těchto vláken pak trvá až 200 let a plastová mikrovlákna jsou součástí odpadů vyplavovaných z oceánů.

Ochránci životního prostředí vyzývají občany, aby si kupovali nové oděvy méně často, avšak změnit chování zákazníků je obtížené, když výrobci chrlí nové kolekce každou sezonu.

Technologie loncell je dílem chemiků a inženýrů z helsinské univerzity, ale jak řekla Kaariainenová, šaty musejí vytvářet návrháři, aby byl výsledek pro zákazníky přitažlivý. "Lidé chtějí oděvy, v nichž dobře vypadají a dobře se v nich cítí," řekla.

Jenni Haukiová není první známou osobností, která do šatníku zařadila oděv vzniklý technologií loncell. Francouzský prezident Emmanuel Macron si při své srpnové návštěvě Finska vzal šálu vyrobenou z recyklovaných džínsů.

Návrhářka Ana Portelaová říká, že lidé začnou takové věci nosit, když si je na sebe vezmou vlivné osobnosti. Je podle ní důležité, že lidé jako je finská první dáma propagují šetrnější možnosti a inovace. Zákazníci podle ní musejí využít své kupní síly a povzbuzovat výrobce nabízející zboží z obnovitelných zdrojů. "Musíme začít chápat módu jinak. Znamená to nakupovat třeba v bazaru, certifikované věci z přírodních vláken jako je konopí, prát s filtrovacími sáčky, které zadrží mikrovlákna," řekla Portelaová.

Skupina na Aaltově univerzitě chce do roku 2020 spustit pilotní výrobu nových vláken a doufá, že oděvy z březového dřeva budou mít zákazníci k dispozici už v roce 2025.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů