Čtvrtek, 18. dubna 2024

Srbsko: Přechod na obnovitelné zdroje v energetice

Srbsko: Přechod na obnovitelné zdroje v energetice

Rok 2018 je klíčový pro srbskou energetiku. Pokud vše půjde podle plánů, bude do konce roku připojeno do sítě 250 MW výkonu v obnovitelných zdrojích, stejný instalovaný výkon má potom přibýt i v roce 2019.

V současnosti je hlavním obnovitelným zdrojem vítr a podle plánů, které představil srbský ministr energetiky Aleksandar Antič, tomu nejinak bude i letos. Podle plánů mají být letos do srbské přenosové soustavy připojeny větrné parky Alibunar o výkonu 42 MW, dále 105 MW ve větrném parku Kovačica a část Čibukského parku o instalovaném výkonu 100 MW. Všechny tyto parky jsou umístěny v severní provincii Vojvodina.

Zamýšlený cíl připojit do roku 2020 celkově 600 MW v OZE není pro srbskou přenosovou soustavu lehkým úkolem - celkový instalovaný výkon Srbska byl v roce 2015 7,6 GW, z čehož téměř 60 % je v uhelných elektráren, 35% ve vodních zdrojích a zbylých 5 % připadá na plynové elektrárny a jiné OZE.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů