Pátek, 29. března 2024

Dánský deník chce přispět k ochraně klimatu omezením cest letadly

Dánský deník chce přispět k ochraně klimatu omezením cest letadly

Dánský deník Politiken chce v budoucnu pro cesty svých reportérů méně využívat letadel, která jsou zdrojem emisí oxidu uhličitého, a tím přispět k omezení klimatických změn. V rámci Dánska budou pracovníci Politikenu létat jen v naléhavých případech, napsal v dnešním vydání listu jeho šéfredaktor Christian Jensen. Místo toho "přesedne" deník na vlaky a autobusy a všechny zahraniční letecké cesty, například za reportážemi nebo na konference, budou kompenzovány příspěvky ke klimatickým iniciativám.

Změn doznaly i stránky Politikenu věnované cestování: všechny cestovatelské reportáže jsou podle Jensena provázeny srovnávací tabulkou klimatických dopadů takové cesty uskutečněné letadlem, autem, autobusem nebo vlakem. Více článků má být kromě toho věnováno turistickým cílům v Dánsku, Skandinávii a severní Evropě, do nichž se dá snadno dojet veřejnou dopravou. Reportáže o cestách do zámoří se omezují.

Největším v Dánsku a zároveň ve Skandinávii je letiště v metropoli Kodani. Let odtud do sídla zábavního parku Legoland v Billundu trvá například jen zhruba 50 minut. Další větší dánská letiště jsou v Alborgu a Arhusu.

List Politiken, který má sídlo v Kodani, patří k nejvýznamnějším médiím ve Skandinávii. Spolu s deníky Berlingske a Jyllands-Posten tvoří trojici největších dánských listů. Je označován za liberální.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů