Čtvrtek, 28. března 2024

Letiště Praha se chystá motivovat své partnery ke snižování emisí skleníkových plynů

Letiště Praha se chystá motivovat své partnery ke snižování emisí skleníkových plynů

Letiště Praha pokračuje v úsilí o snižování uhlíkové stopy. Nyní se chystá získat pro myšlenku důkladného měření a snižování emisí také blízké partnery.

Od roku 2010 je Letiště Praha zapojeno do programu Airport Carbon Accreditation (ACA), který sdružuje a podporuje letiště v úsilí snižovat emise skleníkových plynů z nejrůznějších letištních činností. Aktivním přístupem se Letišti Praha podařilo splnit certifikaci do třetí úrovně programu, která kromě monitorování a snižování vlastních emisí počítá i se zapojením blízkých partnerů. V případě Letiště Praha tvoří emise společností navázaných na letecký byznys až 84 % celkových emisí skleníkových plynů. Řadí se mezi ně například emise z pojíždění letadel po ploše, z jejich přibližování a přistávání, emise z dopravy cestujících na letiště, používání pozemní letištní techniky nebo provoz pomocných energetických jednotek.

Všechna letiště, která vstoupila do třetí úrovně programu ACA, se zavázala k hledání a aplikaci společných řešení s cílem maximálně snížit negativní dopad na životní prostředí. Letiště Praha se tímto krokem zařadilo do prestižní skupiny pouhých sedmnácti letišť, jimž se z celkového počtu 147 zapojených vzdušných přístavů Evropy podařilo splnit podmínky třetí, ambicióznější, úrovně programu.

,,Letiště přinášejí společnosti nepopíratelný prospěch - spojují místa, lidi a výrobky na vzdálenosti, které mohou být ostatními druhy dopravy jen těžko, nebo v některých případech vůbec, obslouženy. Je však nutné hlídat negativní vlivy, které letectví přináší, a především usilovat o snižování jejich dopadu na životní prostředí. Velmi mě těší, že se nám daří naplňovat tento záměr," prohlásila ředitelka Ochrany životního prostředí Letiště Praha Soňa Hykyšová.

Letiště Praha realizovalo od roku 2010 řadu úsporných opatření, prostřednictvím kterých se podařilo splnit cíl snížení emisí o 9 % oproti roku 2009. Jednalo se například o výměnu kotlů a chladicích jednotek za efektivnější, využití odpadního tepla v čistírně odpadních vod, výměnu osvětlení za LED nebo třeba vybavení vozů GPS.

Program Airport Carbon Accreditation (ACA) je rozdělen na čtyři úrovně od samotného mapování uhlíkové stopy, přes její snižování, zapojení partnerů v rámci optimalizace až po neutrální stav - nulovou uhlíkovou stopu. Do programu je momentálně zapojeno přibližně 250 letišť po celém světě, která každoročně mapují svoji uhlíkovou stopu a realizují postupy k jejímu snížení. Vedení Letiště Praha se v rámci programu ACA zavázalo k dalšímu snížení emisí do roku 2025 a zároveň i motivaci partnerů ke snižování emisí i dalších dopadů na životní prostředí souvisejících s provozem mezinárodního letiště.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů