Úterý, 19. března 2024

Druhově pestré lesy podle experta odolávají dopadům změny klimatu

Druhově pestré lesy podle experta odolávají dopadům změny klimatu

Ti majitelé lesů, kteří před 15 lety dali na varování vědců a začali vytvářet druhově pestré a bohatě strukturované lesy, zmírnili usychání a rozpad monokulturních lesů a jejich hospodářským dopadům. S těmi se nyní potýkají desítky majitelů lesů včetně Lesů ČR, které obhospodařují polovinu všech lesů v Česku. V rozhovoru s ČTK to řekl lesnický odborník Aleš Erber. Vlastníci lesů by podle něj měli usilovat o stabilní a odolný lesní porost, odolávající suchu, kůrovci a vichřici. V takovém lese musejí růst stromy různých druhů, výšky i stáří.

"Adaptovat je potřeba ještě zdravý les, pokud chceme zachovat jeho funkce. Mám pocit, že mnoho vlastníků řeší problém, až když les napadne kůrovec. Existuje ale i daleko šetrnější a efektivnější cesta. Tkví ve včasných přestavbách ohrožených smrkových a borových porostů, která si žádá těžbu ve zdravých porostech, aby jej bylo možné rozrůznit druhově, výškově i věkově," řekl Erber.

Opatřením brání přesycený trh se dřívím a zastaralý lesní zákon. "Stát by měl dočasně přistoupit ke garantovanému výkupu dříví prostřednictvím státních lesů za pevně stanovenou cenu," míní Erber.

Navíc je přemnožená spárkatá zvěř schopná nový les s vysazenými jedlemi či listnáči zničit. "Bez oplocení nelze v dnešní době vypěstovat duby, buky či jedle, což je hodně nákladné a zhoršuje finanční sílu vlastníků lesů," řekl Erber.

Jak se o les správně starat a zajistit jeho přestavbu, lze vidět u mnoha vlastníků. "Například na Vysočině jsou to lesy Kinských či Městské lesy Jihlava. Pokud bych měl říci příklad pro státní lesy, tak to jsou Bavorské státní lesy, kteří připravují svěřené lesy podle adaptační koncepce už z roku 2006," uvedl Erber.

Podotkl, že společnost i mnoho vlastníků lesů roky bagatelizovali a zpochybňovali vědecká varování o změně klimatu, která přináší oteplování a zvyšuje četnost extrémních klimatických jevů. To, že na vědecké poznatky nedala řada odborníků, potvrdil v těchto dnech v Brně na konferenci i Josef Svoboda z Lesů ČR, které na vývoj reagují až v posledních letech.

Podle Erbera už klimatická změna dohnala všechny a majitelé lesů musejí přemýšlet, co s méně kvalitním dřívím, o které dřevozpracovatelé nemají zájem, jak obnovit les, zachránit jej či adaptovat, aby z něj měli příjmy i v budoucnu.

"Mnohým se do změn dlouho nechtělo. Kvůli tomu jsou lesy zničené suchem a kůrovcem. Cena takového dříví je již lokálně pod cenou výrobní. Trh zkolaboval. Vlastníci teď musejí přemýšlet, jak majetek ufinancovat," řekl Erber. Státní správa lesů podle něj dřív nekonala, nyní se snaží situaci řešit. "Jde výhradně o ministerstvo zemědělství," uvedl Erber.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů