Úterý, 19. března 2024

Srážky pomohly řekám v Povodí Vltavy, nádrže se plní

Srážky pomohly řekám v Povodí Vltavy, nádrže se plní

Prosincové a lednové srážky pomohly tokům v povodí Vltavy. Po loňském suchém roku jsou nyní na dlouhodobých průměrech. Pozvolna se plní i přehrady, zejména na Vltavské kaskádě, sdělil dnes ČTK mluvčí státního podniku Povodí Vltavy Hugo Roldán. Například Hracholusky jsou ale stále naplněné jen zhruba z poloviny.

"Od roku 2014 evidujeme nepříznivý vývoj hydrologické situace, kdy zaznamenáváme dlouhotrvající deficit srážek," uvedl Roldán. Nepříznivě podle něj působí i nadprůměrné teploty vzduchu v létě, které jsou příčinou zvýšeného výparu, stejně jako několik zimních období s podprůměrnými zásobami sněhu. Aktuální vývoj je podle něj příznivý a srážkový deficit se snižuje.

Většina přehrad v povodí je naplněná na více než 80 procent své kapacity. Například Lipno je naplněno na 88 procent, Slapy na 87 procent, Švihov na Želivce z 81 procent, Římov z 94 procent, Orlík ze 79 procent a Hracholusky z 54 procent.

"Hovořit nyní u tom, jaká bude situace na vodních tocích v povodí Vltavy na jaře nebo dokonce později během roku, je spekulativní. Situace bude záviset na množství srážek a na celkovém vývoji hydrometeorologické situace," dodal.

Kvůli sněhovým závějím byly v posledních dnech uzavřené některé komunikace. Sníh či déšť, který ještě přijde v nejbližších dnech, by měl stačit na to, aby se hodnoty nasycení půdy vodou do jednoho metru dostaly v Čechách na normální stav, uvedl ve čtvrtek bioklimatolog z vědeckého týmu projektu InterSucho Miroslav Trnka. Takzvané zemědělské sucho, kdy v půdě chybí voda, by tak mělo pominout. Horší situace zůstává na Moravě, především střední a východní, a v části jižní Moravy. Na některých místech přetrvává i hydrologické sucho, tedy nedostatek vody v řekách a nádržích.

Loňský rok byl podle údajů z pražského Klementina nejteplejší od roku 1775, kdy tam začalo soustavné měření teplot. Průměrná teplota za rok 2018 dosáhla 12,8 stupně, což je o 3,2 stupně více než průměr za roky 1775 a 2014, tedy za více než dvě století.

Škody za loňské sucho odhadlo ministerstvo zemědělství již dříve až na 11 miliard korun. Zemědělci a pěstitelé stromu budou moci získat jako kompenzaci až dvě miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů