Úterý, 19. března 2024

Reakce MŽP na článek v Deníku: Stát zvažuje zakázat chatařům čoudící kamna

Reakce MŽP na článek v Deníku: Stát zvažuje zakázat chatařům čoudící kamna

MŽP odmítá informaci zveřejněnou v dnešním Deníku (ZDE). Chystáme se v budoucnu sice zaměřit na rekreační objekty, ale dotacemi na výměnu kamen, ne restrikcemi. Již dnes prostřednictvím programu Nová zelená úsporám dáváme dotace na výměnu kamen v rodinných domech a připravujeme dotační podporu právě i na kamna v rekreačních objektech využívaných k trvalému obývání, takových je v ČR asi 80 tisíc. Zároveň dodáváme, že již dnes je v kompetenci obcí zakázat na svém území vytápění pevnými palivy, to znamená i v krbech a kamnech, a je zcela na obcích, jak této možnosti využijí.

,,V článku se objevuje nesmysl, že by se stát chystal nově omezit i vytápění kamny a krby v rekreačních objektech. Záměr ministerstva je zcela opačný. Z analýz, které máme zpracované, vyplývá, že kamna, krby a podobná zařízení v rekreačních domech, které jsou ale trvale obývány, jsou právě kamna dalším velmi významným producentem emisí jemných prachových částic a rakovinotvorného benzo(a)pyrenu. Na tyto zdroje se proto budeme logicky v budoucnu zaměřovat, ale s naší dotační podporou, pokud budou v budoucnu prostředky plynoucí např. z prodeje emisních povolenek, ne skrze zákazy a regulaci,"zdůrazňuje ministr Richard Brabec.

V článku došlo k dezinterpretaci vyjádření ředitele odboru ochrany ovzduší MŽP Kurta Dědiče, který k tomu dodává: "Ta informace je zcela vytržená z kontextu. V současné době žádná omezení pro chataře a chalupáře nepřipravujeme. Redaktorovi jsem se vyjádřil k aktuálnímu zákazu kotlů 1. a 2. emisní třídy, ať už jsou v rodinných domech nebo v rekreačních objektech. Bude platný od 1. 9. 2022, to je fakt známý od roku 2012. Tento zákaz se ale kamen a krbů netýká."

Podle stávajícího znění zákona však již dnes obce mohou tato zařízení na svém území zakázat. Zmocnění k vydání obecně závazné vyhlášky mají k dispozici od září 2018 a kromě toho, že mohou na svém území zakázat spalování vybraných druhů paliv (které samy stanoví) v kotlech 1. a 2. emisní třídy ještě před 1. 9. 2022, tak mohou tímto způsobem regulovat také topidla (tedy kamna, krby a podobná zařízení), a to jak před, tak po roce 2022.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů