Čtvrtek, 28. března 2024

Domy jako od Tesly. Startuje prestižní studentská soutěž

Domy jako od Tesly. Startuje prestižní studentská soutěž

Od 11. února 2019 bude na webu www.csdum.cz ke stáhnutí zadání studentské architektonicko-stavební soutěže Český soběstačný dům, která se zaměřuje na propojení architektury s technologickými inovacemi, fenoménem soběstačnosti, moderním TZB, inteligentními systémy, decentralizovanou energetikou, elektromobilitou či budoucností vodního managementu. Soutěž je otevřena pro 1-3 členné týmy studentů z jakékoli vysoké školy či univerzity.

Předmětem letošního ročníku soutěže bude vytvoření propracovaného konceptu malo-objemového rodinného domu pro čtyř člennou rodinu, spojující současný životní komfort, co nejefektivnější prostorové řešení, dílčí energetickou nezávislost a šetrnou filozofii. V minulých letech se studenti zabývali například komplexem budov či dvěma ostrovními (off-grid) apartmány.
Kromě nastudování zadání online mají ještě studenti možnost přijít na jedno ze dvou obsahově totožných setkání s organizačním týmem soutěže, která se konají 20.2.2019 v Praze na FSv ČVUT (v 16:00, ateliér D A7-8) a 21.2.2019 v Brně na FA VUT (v 16:00, malá aula A118). Na těchto setkáních bude prezentováno zadání samotné a studenti budou mít prostor pro jakékoliv dotazy. ,,Kromě základních technických požadavků na nastudování specifik různých podob energetické soběstačnosti budou mít studenti velkou svobodu ukázat ve svých projektech svou osobnost. Zadání přímo říká, aby dům navrhovali pro sebe," popisuje zakladatel soutěže Pavel Podruh.
Český soběstačný dům také pro studenty a širokou veřejnost zdarma připravil nepovinný, ale velice užitečný intenzivní kurz navrhování domů s vlastní výrobou a ukládáním elektřiny. Hostujícím lektorem bude exkluzivně Michal Klečka, spolumajitel GWL Power, největšího evropského distributora lithium-železo bateriových článků, který své baterie za stovky milionů korun ročně dodává do elektromobilů, průmyslových zařízení a domácností. Kurz proběhne 8.3.2018, od 9:00 do 12:30 na Fakultě stavební ČVUT v posluchárně C223.
Český soběstačný dům získal ocenění za společenskou prospěšnost od OSN a A-CSR, cenu za energetické inovace Energy Globe a nejvyšší ocenění Evropské komise, tzv. EU Sustainable Energy Award. Soutěž má dva hlavní partnery, GWL Power/i4wifi (špičkové solární a bateriové technologie) a Hypoteční banku. Tuto dvojici doplňuje i mnoho špičkových oborových partnerů, například společnost Elpramo (luxusní elektroinstalace), V-Invest (ohleduplný developer), (Teco) pokročilé systémy automatizace a řízení budov), WAFE (vzduchotechnika), ČEZ (energetika) či Envi-Pur (vodní hospodářství). Vzniká tak celek, který poskytuje studentům v rámci soutěže přímý networking a pro budoucnost velice užitečné know-how.
Kompletní informace na: www.csdum.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů