Pátek, 19. dubna 2024

Žáci z Vysočiny vytřídili loni přes pět tun použitých baterií

Žáci z Vysočiny vytřídili loni přes pět tun použitých baterií

Žáci škol z Vysočiny odevzdali loni v rámci Reckyklohraní 5204 kilogramů použitých baterií. Do tříměsíční kampaně se zapojilo 71 škol. Nejvíc baterií v přepočtu na žáka vytřídili v Základní a mateřské škole v Šebkovicích na Třebíčsku, a to 7,7 kilogramu, uvedla v dnešní tiskové zprávě Jana Čechová ze společnosti Ecobat. Podle jejích statistik se v prvním pololetí loňského roku na Vysočině vytřídilo přes 60 tun baterií.

V ČR se do sběrové kampaně od poloviny srpna do poloviny listopadu 2018 zapojilo 1042 škol. K recyklaci předaly téměř 60 tun baterií. Za sběr baterií dostávají body. Za ně si pak mohou vybrat odměny, nejčastěji knihy, školní či sportovní potřeby a hračky. Ve školách přibývají nádoby na třídění baterií s názvem Baterkožrouti.

Projekt Recyklohraní vznikl v roce 2008. Žáky od mateřských po střední školy vzdělává v problematice péče o životní prostředí a recyklace. Do ledna letošního roku se do programu zaregistrovalo 3694 škol.

Podle Ecobatu, který zajišťuje zpětný odběr baterií, patří ČR v třídění baterií mezi nejlepší země v Evropě. Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které se ten rok dostanou do oběhu. Podle Ecobatu třídí baterie 75 procent Čechů.

Na Vysočině odevzdali lidé v prvním pololetí loňského roku 60.783 kilogramů použitých baterií. Podle statistik společnosti Ecobat vytřídil každý obyvatel Vysočiny 119 gramů baterií. V meziročním srovnání je to asi patnáctiprocentní nárůst.

Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002, provozuje přes 20.000 sběrných míst. V roce 2017 firma zpětně odebrala 1681 tun baterií, což je 46 procent baterií dodaných na trh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů