Úterý, 23. dubna 2024

Firma Asics vyrobí dresy pro OH z použitého oblečení

Firma Asics vyrobí dresy pro OH z použitého oblečení

Japonský výrobce obuvi, sportovních potřeb a sportovního oblečení Asics hodlá recyklovat použité oblečení a vyrobit z něj oficiální dresy pro domácí olympijské a paralympijské týmy na olympijských hrách, které se v příštím roce budou konat v Tokiu. Napsal to dnes zpravodajský server BBC.

Asics doufá, že se mu podaří shromáždit 30.000 kusů ve sběrných boxech, které budou umístěny v obchodech a na sportovních akcích. Dresy budou vyrobeny z polyesteru získaného z darovaných předmětů. Ostatní recyklovatelné materiály získané ze shromážděného oblečení budou využity jinak, například jako palivo.

Módní průmysl je v současné době v souvislosti s úsilím o zlepšení klimatu vystaven rostoucímu tlaku, aby vyráběl trvanlivější oblečení. Sektor podle OSN přispívá zhruba deseti procenty ke globálním emisím skleníkových plynů.

K vypěstování dostatečného množství bavlny nutné k výrobě jedněch džínů je potřeba asi 10.000 litrů vody, což odpovídá zásobování jednoho člověka pitnou vodou po období deseti let, uvádí OSN. Celkově oděvní průmysl produkuje kolem 20 procent světových odpadních vod. Až 85 procent textilu končí na skládkách nebo se spaluje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů