Pátek, 26. dubna 2024

Jak ušetřit za vodu? Pořiďte si solární sprchu

 Víte, jak spojit udržitelnost s praktičností? Jak ušetřit za náklady, a přitom si užívat koupání? Pomoct může právě solární sprcha.

Jak ušetřit za vodu? Pořiďte si solární sprchu

Jak to vlastně funguje?

Nádoba u sprchy funguje jako velký zásobník vody. Vlivem slunečních paprsků se voda ohřívá přímo v nádobě nebo v rozvodech vody. Sprcha tedy na první pohled funguje stejně jako klasická sprcha doma, ale bonusem je solární ohřev.

Podmínky dostupnosti slunce

Pokud vám stačí spíše studené sprchování, lze sprchu umístit vlastně kamkoliv. Ale pokud ji využijete převážně pro sprchování nebo mytí teplou vodou, je nutné jí vybrat to pravé místo. Měla by být zabudovaná tam, kde svítí slunce co největší část dne, aby se voda stihla dostatečně ohřát. Navíc by měla být chráněna proti větrnosti. Nejlepším místem je prostor před zídkou nebo před živým plotem.


Spoustu výhod v jednom

Nejde tu o obyčejnou zahradní sprchu. Jedná se o ekologický způsob, jak získat teplou vodu k mytí nebo oplachování. Tím se výrazně ušetří peníze, které bychom jinak vynaložili na ohřev. Současně se výrazně uspoří finance i za provozní náklady, které v tomto případě odpadají.

  • Výhody solární sprchy:
  • Ekologický, udržitelný způsob ohřevu
  • Úspora peněz
  • Regulace studené a teplé vody (po ohřátí sluncem)
  • Možnost nezakotvené i pevné montáže

Snadné využití pro všechny

Solární sprcha je ideálním řešením pro každého, kdo využívá vodu na zahradě u domu, nebo na chalupě. Může se využít jako klasická studená sprcha pro osvěžování v letních měsících. Ideální je i na zahřátí teplou vodou, a především pro osprchování před nebo po koupání v bazénu. Sprchovat se před i po koupání v bazénu by mělo být rutinou, protože se tím dovnitř dostane daleko méně bakterií a mechanických nečistot.

Bonusy pro kutily

Hlavice často obsahují také masážní nastavitelné proudy. To ocení po dlouhém a úmorném dni práce na zahrádce každý. Některé sprchy mají i své oddělené koutky na umývání nohou. Je to ideální způsob, jak si umýt nohy a kde se osvěžit, aniž byste se namočili od hlavy až k patě. Velkou výhodou je i to, že se dá napojit i na zahradní hadici, každá sprcha má navíc moderní design, jednoduché ovládání, a především ekologicky udržitelné využití.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů