Pátek, 29. března 2024

Cheb chce odstranit vraky z ulic, jde to ale pomalu

Cheb chce odstranit vraky z ulic, jde to ale pomalu

Město Cheb se společně s městskou policií snaží zbavit nepojízdných aut v ulicích. I když se ročně zabývá desítkami případů, podaří se odtáhnout jen několik vozů. Legislativa totiž neumožňuje auta, byť jde zjevně o nepojízdné vraky, jednoduše odtáhnout, řekl dnes novinářům místostarosta Chebu Jiří Černý (VPM).

"V roce 2018 strážníci řešili 50 vraků, což mě překvapilo. Je to ale legislativně dlouhodobý proces. Ne každé vozidlo, která má rozbité okno nebo zrcátko, se dá považovat za vrak. Vždy musí městská policie a odbor dopravy najít majitele a až nakonec je možné vrak odtáhnout," popsal.

Loni tak městská policie označila za vrak tři vozidla, dalších šest vozidel bylo označeno za vozidla opuštěná. Letos už městská policie odtáhla tři opuštěná vozidla.

Pokud autu nechybí podstatná část konstrukce nebo mechanismu, nejde podle zákona o vrak. A to i v případě, že je auto například plné odpadků nebo jej využívají k přespání bezdomovci.

Město má šanci se vozidel zbavit, pokud tvoří překážku silničnímu provozu nebo poškozují životní prostředí. I tak ale musí vždy nejprve vyzvat majitele, aby auto odstranil sám.

Podle Černého se stávají případy, kdy v Chebu odloží auto cizinec nebo se auto stane součástí dlouhotrvajícího dědického řízení.

Na odstraňování vraků, které nejenže kazí vzhled města, ale zabírají i cenná parkovací místa, chce město pracovat dál. Jak ale dodal Černý, když se podaří nějaký vrak z ulice dostat, brzy se jinde objeví další.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů