Pátek, 29. března 2024

MŽP dá třem krajům 740 milionů korun nad rámec kotlíkových dotací

MŽP dá třem krajům 740 milionů korun nad rámec kotlíkových dotací

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyčlení nad rámec takzvaných kotlíkových dotací 740 milionů korun na bezúročné půjčky pro obyvatele Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Půjčky jsou určeny na předfinancování nákladů spojených s výměnou starých kotlů pro nejméně sedm tisíc domácností. Dnes to oznámilo MŽP. Dotace lze využít nejen na pořízení zdroje a jeho instalaci, ale také na novou otopnou soustavu či její rekonstrukci včetně regulace a měření a úpravy spalinových cest.

"Chceme nabídnout lidem v těchto krajích určitou podporu, abychom jim pomohli předfinancovat částku, kterou dávají do nákupu kotle, než se jim poté peníze z dotace vrátí. Budou také poskytnuty výhodné půjčky na spolufinancování, které s tím dnes lidé mají," uvedl ministr Richard Brabec (ANO) na lednové tiskové konferenci. V úterý 5. února spustí MŽP a Státní fond životního prostředí s primátorem města Ústí nad Labem Petrem Nedvědickým program půjček Restart.

Kraje musí Státnímu fondu životního prostředí poslat žádost o dotaci do 29. března. Nejpozději do konce září musí vyhlásit výzvy pro občany a do konce října spustit příjem žádostí. V minulosti kraje avizovaly, že žádosti začnou přijímat už na jaře nebo v létě.

Moravskoslezský a Ústecký kraj patří k místům s nejhorší kvalitou ovzduší. Některé obce nabízejí lidem pomoc při vyřizování dotace.

Dotační program tzv. kotlíkových dotací byl vyhlášen ministerstvem životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Cílem programu snížit emise znečišťujících látek do ovzduší z lokálních topenišť. MŽP v lednu spustilo třetí vlnu dotací na podporu zařízení na biomasu s ruční i automatickou dodávkou paliva, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů