Pátek, 29. března 2024

Heřmanův Městec zřídí sběrnu nepotřebných věcí

Heřmanův Městec zřídí sběrnu nepotřebných věcí

Heřmanův Městec na Chrudimsku zřídí na jaře na sběrném dvoře takzvané re-use centrum. Lidé tam mohou odkládat věci, které už v domácnosti nepotřebují, a zájemci si pak tyto věci mohou zdarma vzít. ČTK to řekl starosta Josef Kozel (Živé město Heřmanův Městec). Podobnou službu již nabízí třeba Vysoké Mýto.

"Je to jedna ze služeb, které veřejnost poptávala. Bylo to zajímavé, chceme to zkusit. Uvidíme, jaký to bude mít úspěch," řekl Kozel.

"Jsme těsně před zprovozněním, dokončujeme všechny náležitosti, aby re-use centrum mohlo být od jara v provozu. Upravili jsme část areálu sběrného dvora," uvedl starosta. Re-use centrum má hotový přístřešek a oplocení. Seznam věcí, které tam lidé mohou odložit, město teprve vypracovává. Bezpochyby ale půjde třeba o nábytek, nádobí, hračky nebo knihy.

"Staré věci dostanou ještě šanci na využití. Pokud nebudou přibližně do měsíce vyzvednuty jinými zájemci, ekologicky se zlikvidují. Investice nás stála kolem dvou milionů korun, dostali jsme 90procentní dotaci," dodal Kozel.

Podobné centrum už zavedlo Vysoké Mýto. Má takzvaný Kujebazar, kde si lidé mohou použité věci za malý poplatek koupit. Zcela zdarma tam nepotřebné věci nejsou. O re-use centru uvažuje i Chrudim. Již nyní funguje celorepubliková webová stránka, kde mohou lidé věci nabídnout.

Sběrny nepotřebných věcí jsou také například v Praze, Zábřehu na Šumpersku nebo Brně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů