Čtvrtek, 25. dubna 2024

EK vítá mládežnické protesty za tvrdší ekologickou politiku

EK vítá mládežnické protesty za tvrdší ekologickou politiku

Evropská komise (EK) vnímá jako pozitivní věc aktuální vlnu demonstrací, na nichž mládež v různých evropských zemích požaduje od politické reprezentace větší úsilí v boji proti klimatickým změnám. Volně propojenému ekologickému hnutí se věnuje také nová reportáž deníku The New York Times (NYT), který označuje náctileté Evropany za novou sílu v rámci klimatických protestů.

"Myslím, že je to velmi pozitivní vývoj," hodnotil dnes studentské hnutí mluvčí EK na dotaz agentury DPA. Dodal, že komise sdílí "důležitý cíl", který mobilizoval mladé lidi v Belgii, Německu, Švýcarsku i Švédsku.

Média označují za iniciátorku nové protestní vlny 16letou švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Ta od loňského léta vyzývá k demonstracím, o boji za životní prostředí promluvila v rámci přednáškového cyklu TED Talks a před týdnem ve švýcarském Davosu apelovala přímo na účastníky Světového ekonomického fóra. "Chci, abyste jednali, jako kdyby hořel váš dům, protože to se děje," prohlásila mladá Švédka.

Výraznou odezvu má působení Thunbergové v Belgii, kde ve čtvrtek čtvrtý týden v řadě pochodovaly za boj proti klimatickým změnám tisíce školáků. V Lutychu se jich sešlo na 15.000, jen o něco méně lidí se účastnilo akce v Bruselu. "Pro nás je zcela zjevné, že tímhle směrem dál jít nemůžeme,... Je načase, aby vláda jednala," řekla NYT na demonstraci 17letá Axelle Kiambiová, podle níž většina starších lidí nevnímá globální oteplování tak naléhavě jako mládež.

S delegací ekologických aktivistů se tento týden sešel belgický premiér Charles Michel. Posléze řekl, že je připraven konat, avšak upozornil na možné překážky. "Nic není zadarmo, někdo vždycky musí zaplatit účty. Potřebujeme klimatickou strategii, která je pozitivní pro životní prostředí, ale která je zároveň pozitivní pro kupní sílu rodin," prohlásil.

Podle NYT se mohlo jednat o odkaz na francouzské hnutí tzv. žlutých vest, jehož členové se bouří tváří v tvář ekonomickým potížím a nerovnostem a získali si sympatie i za hranicemi Francie. "Toto hnutí, které začalo v reakci na plánované zvýšení daně na pohonné hmoty (prezentované jako ekologické opatření), je v jistém rozporu s obavami ohledně klimatu," uvádí americký list.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů