Pátek, 29. března 2024

V Moravské Třebové lze už třídit i plechovky

V Moravské Třebové lze už třídit i plechovky

Moravská Třebová na Svitavsku rozšířila možnosti separování odpadu. Lidé tak mohou do kontejnerů třídit také plechový odpad, oleje a tuky, uvedl mluvčí města Václav Dokoupil.

"V poslední době jsme zaregistrovali připomínky veřejnosti k absenci sběrných nádob na třídění plechovek, oleje a bioodpadu. Aktivita občanů pomáhá zlepšovat separační systém," řekl Dokoupil.

Město domluvilo s odběratelem odpadu, že kontejnery na plast lze nově využívat i pro nápojové obaly a obaly z plechu a hliníku. Třídění na plastové, hliníkové a kovové obaly zajistí pracovníci odpadové firmy až na separační lince.

Speciální nádoby na tuk a olej jsou v ulicích Nové Sady, Jiráskova, Dukelská, Marxova, Zahradnická, Sušice, Boršov. Použitý olej má být v uzavřených PET lahvích.

Moravská Třebová změnila systém třídění odpadů v polovině roku 2017. Domácnosti ho třídí do pytlů s čárovým kódem, za to mají slevu. Navíc město rozdalo obyvatelům kompostéry. Podle statistiky ze sklonku loňského roku se do motivačního systému zapojilo zatím 72 procent lidí z rodinných domů a 55 procent z bytových domů.

Motivační systém mají také v Ústí na Orlicí a Letohradu. Separování odpadů je i tak pro města ztrátové a za likvidaci odpadu doplácejí. Lidé nejčastěji ve městech platí ročně za popelnice zhruba od 500 do 600 korun za osobu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů