Úterý, 19. března 2024

P. Poc: Je Evropská komise hluchá, nebo je opravdu chyba na straně členských států?

P. Poc: Je Evropská komise hluchá, nebo je opravdu chyba na straně členských států?

Evropský parlament i farmáři se shodují na tom, že potřebujeme zrychlit schvalování biologických přípravků na ochranu rostlin, které nepředstavují takové zdravotní rizika jako chemické pesticidy. Osobně jsem kvůli tomu skoro před dvěma lety inicioval parlamentní rezoluci. Evropská komise však místo toho začala se zdlouhavým procesem přehodnocováním vlastní legislativy (tzv. REFIT), na jehož konci nemusí dojít k žádnému zlepšení. Dnes dokonce přiznala, že s žádnou novou legislativou, která by proces schvalování zrychlila, ani nepřijde. Podle Komise je totiž chyba na straně členských států, které nedodržují ani současnou legislativu, a kterým nic nebrání, aby pesticidy schvalovaly rychleji.

Komise má pravdu, že členské státy nerespektují současná pravidla, to však neznamená, že budeme tolerovat její ,,nový" přístup v otázce našeho zdraví, který se projevil už při aféře Dieselgate a narůstající rezistenci bakterií, kdy známe způsob, jak problém řešit, ale neustále to odkládáme.

Obcházení legislativy ze strany členských států nezodpovědnost Komise neospravedlňuje. Jako člen jediného přímo voleného orgánu EU se domnívám, že její nečinnost vážně ohrožuje důvěryhodnost evropských institucí či dokonce podkopává samotné zásady demokracie. Co jiného si ale myslet o situaci, kdy byrokracie vytváří technické překážky k provádění demokratických rozhodnutí?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů