Úterý, 19. března 2024

Čína zavřela tábor na své části Everestu pro turisty bez povolení

Čína zavřela tábor na své části Everestu pro turisty bez povolení

Čína zavřela základní tábor na své straně hory Mount Everest pro ty turisty, kteří nemají povolení k výstupu. K tomuto kroku se úřady v Tibetu rozhodly kvůli přibývajícímu množství odpadu v táboře, uvádí na svých internetových stránkách britská BBC.

Turisté bez povolení k výstupu tak mohou dojít jen ke klášteru Rongbuk, který leží o něco níže než základní tábor nacházející se ve výšce 5200 metrů nad mořem. V lednu úřady v Tibetu oznámily, že ročně budou vydávat jen 300 povolenek.

BBC připomíná, že více horolezců se pokouší nejvyšší vrchol světa zdolat z jižní strany z Nepálu, nicméně na severní, tibetské straně turistů také v posledních letech přibývá. Výhodou základního tábora v Tibetu je to, že se do něj dá dojet autem, kdežto do toho v Nepálu je třeba jít řadu dní pěšky.

S tím, jak se na Mount Everest vydává stále více horolezců, přibývá i odpadu, který lidé po sobě v horách nechávají. Na tibetské straně bylo loni při třech úklidových akcích posbíráno osm tun odpadu, včetně lidských výkalů a horolezeckého vybavení, které turisté nechali na místě. Letos mají být i odnesen těla horolezců, kteří zahynuli v takzvané zóně smrti ve výšce přes 8000 metrů nad mořem. Stává se, že kvůli mrazům a velké nadmořské výšce zůstávají lidské pozůstatky na svazích Mount Everestu desítky let.

Podle posledních údajů Čínské horolezecké asociace z roku 2015 navštívilo základní tábor na severní straně Mount Everestu 40.000 turistů. Do základny na nepálské straně dorazilo v období 2016 až 2017 rekordních 45.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů