Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Jihlavě vznikají černé skládky i v centru, město hledá viníky

V Jihlavě vznikají černé skládky i v centru, město hledá viníky

Obyvatelé Jihlavy se zlepšují v třídění odpadu, přesto se ve městě pořád objevuje mnoho černých skládek. Jejich likvidace stojí město ročně statisíce korun. Černé skládky opakovaně vznikají i na území městské památkové rezervace. Jedno z problematických míst v Židovské ulici bylo naposled vyčištěné v pátek, dnes už tam znovu bylo přes deset menších pytlů s odpadky. Pracovníci města odpadky přebírali, aby mohli najít viníka. Mimo jiné se jim podařilo najít adresu na jednom z papírových obalů a seznam napsaný azbukou.

"Pokusíme se toho člověka kontaktovat a zjistit, proč to sem dal," řekla novinářům Katarína Ruschková z městského odboru životního prostředí k důvodům akce. Fyzickým osobám lze za takové jednání dát pokutu i 50.000 korun, podle Ruschkové se ale město lidem snaží především domlouvat. "Sankce jsme udělovali v případě, kdy jsme viděli, že je to opakované," uvedla.

Město musí ročně likvidovat desítky velkých černých skládek a další stovky případů, kdy lidé odkládají vysloužilé věci, třeba počítače nebo sušáky na prádlo, u kontejnerů na tříděný odpad. Kontejnerových stání je v Jihlavě přes 300. "Černá skládka je cokoliv, když odložíte odpad mimo místo k tomu určené," řekla Ruschková. I odvážení odpadků odložených u kontejnerů se podle ní prodražuje, protože tam musí přijet auto navíc. Pro dohledání provinilců používá město i fotopasti. Dvě jsou v provozu a další dvě má připravené.

Problémy s černými skládkami poblíž historického Masarykova náměstí mohou podle Ruschkové souviset s tím, že tam hodně lidí bydlí v nájmu, mohou to být i cizinci, a v domě nemají dost popelnic. Vyhazováním odpadků na ulici podle ní přitom neušetří. "Pokud tu ten člověk bydlí trvale, platí poplatek (za odpad) tak jako tak. Pokud tady trvale nebydlí, tak neplatí," řekla. Po dohodě s majiteli domů jim město může popelnice přidat, dodala.

Základní sazba poplatku za odpad je v padesátitisícové Jihlavě 680 Kč na poplatníka a rok. Obyvatelé zapojení do programu na podporu třídění letos dostanou z této částky úlevu 95 Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů