Sobota, 20. dubna 2024

Zprávy z kampaně #DostByloPlastu: Vodáci chtějí očistit Vltavu

Zprávy z kampaně #DostByloPlastu: Vodáci chtějí očistit Vltavu

Záplavy kelímků, tácků a příborů ve Vltavě vloni nadzvedly pádlující studenty Pražského humanitního gymnázia. Zážitek z vodáckého výletu je motivoval k projektu Čistá řeka.

Cílem neziskového projektu Čistá řeka šestice studentů Pražského humanitního gymnázia je omezit používání jednorázových plastů na řece Vltavě, konkrétně v úseku mezi obcemi Vyšší Brod a Boršov nad Vltavou, který je nejvytíženější trasou vodácké sezóny. Ta může v závislosti na počasí trvat od poloviny dubna až do půlky října a v jejím průběhu se v kempech a stravovacích zařízeních spotřebují statisíce jednorázových kelímků, tácků či příborů, které se recyklují jen minimálně či vůbec.

Projekt Čistá řeka proto usiluje o snížení této spotřeby. O vhodnosti zavedení ekologických, opakovatelně použitelných alternativ se snaží přesvědčit nejen provozovatele kempů a restaurací v dané lokalitě, ale také jejich dodavatele a zákazníky.

,,Hledali jsme šetrnější alternativu a jako nejlepší se jevil nápad s vícekrát použitelným, 100% recyklovatelným plastem. Dokázali jsme se domluvit s firmami Otoč kelímek a Vratné kelímky, které nás podpoří a jsou schopné nám distribuovat jejich opakovatelně použitelné kelímky," říká Marta Tauchmanová, která má na starost představování projektu v dalších školách. S projektem studentům pomáhá ředitel školy Rostislav Konopa a podporu získali i od Ministerstva životního prostředí.

Více o projektu se dozvíte na www.cistareka.eu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů