Středa, 24. dubna 2024

E.ON spustil v Českých Budějovicích další dobíječku pro elektromobily

E.ON spustil v Českých Budějovicích další dobíječku pro elektromobily

Společnost E.ON slavnostně otevřela již druhou dobíjecí stanici pro elektromobily v Českých Budějovicích, která je nově v provozu u Kavárny LANNA na Jiráskově nábřeží. Majitelé vozidel na elektřinu si mohou zdarma dobít své vozy na moderní AC nabíječce, která umožní připojit až dva elektromobily. Spuštění je výsledkem spolupráce společnosti E.ON a Kavárny LANNA.

,,Elektromobilita je stále diskutovanější téma a očekáváme i nárůst počtu elektromobilů na domácím trhu. Systematicky se podílíme na vybudování moderní infrastruktury pro e-mobilitu, která je jedním ze základních předpokladů rozvoje tohoto odvětví. Elektřina je ropou budoucnosti," říká Martin Záklasník, generální ředitel společnosti E.ON.

Rostoucí zájem o elektromobily ukazují i čísla společnosti E.ON. Elektromobilisté dobíjeli u jejích stanic za loňský rok zhruba 12tisíckrát a spotřebovali necelých 122 MWh.

Nová dobíjecí stanice s konektorem Mennekes disponuje výkonem až 22 kW pro každý elektromobil. Díky tomu dokáže vůz dobít za dvě až čtyři hodiny v závislosti na kapacitě baterie. Nabíjení je aktuálně zdarma, placený provoz bude spuštěn během roku 2019. (GPS souřadnice dobíječky: 48.9786758N, 14.4668964E)

Na slavnostním otevření si návštěvníci mohli vyzkoušet svezení ve zbrusu novém elektromobilu Audi e-tron, na které již netrpělivě čekají tisíce zákazníků na celém světě. K dispozici byla i populární Tesla a další elektrovozy, které na akci zapůjčili Kia Motors Czech, Porsche České Budějovice, MACH Motors a Auto Future.

S ohledem na umístění se oba partneři shodli, že výhodnější varianta bude výstavba stanice s pozvolným dobíjením. Nábřeží je příjemná a klidná lokalita určená k rekreaci, kde si návštěvníci mohou dát kávu, navštívit dětské hřiště, případně si mohou obout kolečkové brusle a vyrazit po stezce podél řeky třeba až do Hluboké nad Vltavou.

,,S E.ONem úspěšně spolupracujeme od roku 2012. Na střeše kavárny provozujeme sluneční elektrárnu, od léta máme chargebox pro dobíjení mobilních telefonů, pořídili jsme malý elektromobil pro zásobování. Umístění AC dobíječky se nabízelo. Jsme v širším centru města, na začátku Vltavské vodní cesty, v dohledu hlavního silničního tahu na Rakousko, u nadregionální cyklostezky, proto pevně věřím, že dobíječka rozšíří turisticko-rekreační služby. V dohledné době zprovozníme i další veřejnou dobíječku pro stále populárnější elektrokola. Naší motivací je především zodpovědnost k přírodě a možnost zprostředkovat e-mobilitu místním nebo turistům," vysvětluje Jiří Borovka, spolumajitel Kavárny LANNA.

Společnost E.ON v tuto chvíli provozuje v Česku 30 dobíjecích stanic, letos plánuje vybudovat 20 dalších a počítá i s vybudováním první ultrarychlé dobíječky. V Českých Budějovicích již funguje rychlodobíjecí stanice u obchodního domu Globus. Do roku 2020 pak E.ON plánuje spustit 40 rychlodobíjecích stanic zejména v blízkosti významných silničních koridorů - D1, D2, D5 nebo D8.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů