Čtvrtek, 28. března 2024

Tisíce školáků vyšly do ulic Hamburku pod vedením Thunbergové

Tisíce školáků vyšly do ulic Hamburku pod vedením Thunbergové

Několik tisíc školáků dnes vyšlo do ulic Hamburku pod vedením světoznámé 16leté švédské aktivistky Grety Thunbergové, která se snaží přimět politiky k odhodlanějšímu boji proti změnám klimatu. Přibližně 3000 dívek a chlapců kvůli tomu zmeškalo vyučování, což vyvolalo i debatu o povinné školní docházce.

Dnešní protest je součástí globálního hnutí známého pod označeními School Strike 4 Climate nebo Fridays For Future. Loni v srpnu ho spustila Thunbergová, když začala každý pátek protestovat před švédským parlamentem. Tím inspirovala mnoho dalších středoškoláků na celém světě.

"Jsme tady, jsme hlasití, protože kradete naši budoucnost," skandovali mladí Hamburčané. Thunbergová ujistila, že takzvané školní stávky budou pokračovat, dokud politici nepodniknou odhodlanější kroky proti změnám klimatu.

Demonstranti v Hamburku rovněž požadovali konec získávání energie ze spalování uhlí. Německo ho plánuje do roku 2038 a také zavedlo přísnější emisní standardy u automobilů. Vysoké ceny zelených vozů a energie však vládní plány komplikují.

Německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová dnes na twitteru hamburské protesty označila za velmi působivé. Hamburský ministr školství Ties Rabe poznamenal, že ačkoli podporuje snahy mladých lidí učinit svět lepším místem, nikdo ho nezlepší tím, že bude chybět ve škole.

Minulý měsíc se Thunbergová připojila k protestům ve Francii a předtím též v Belgii, kde se jí ze strany Evropské unie dostalo slibu vynaložení miliard eur na boj proti změně klimatu v příštím desetiletí. V prosinci mladá Švédka vystoupila na světové konferenci o klimatu v Katovicích a v lednu apelovala na účastníky Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Globální akce chystá iniciativa Fridays For Future na 15. březen. I studenti z několika českých měst ten den nepůjdou do školy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů