Čtvrtek, 28. března 2024

Obce, školy nebo firmy se mohu hlásit do Evropského týdne udržitelného rozvoje

Obce, školy nebo firmy se mohu hlásit do Evropského týdne udržitelného rozvoje

Již po páté se letos na přelomu května a června koná Evropský týden udržitelného rozvoje. Pod jeho hlavičkou probíhají nejrůznější akce od dnů otevřených dveřích v solárních elektrárnách, přes sousedská setkání, promítání filmů až po městské slavnosti. Ode dneška se mohou přihlásit všichni organizátoři, kteří se chtějí zapojit do Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Týdenní svátek udržitelného rozvoje se koná od čtvrtka 30. května do středy 5. června, zájemci již nyní mohou registrovat akce, které spadají do období 25. května až 10. června. Pozvánky na všechny akce jsou k dispozici na webu tydenudrzitelnosti.cz. Zde si zároveň mohou zájemci zaregistrovat vlastní akci.

Česká republika patří tradičně mezi nejaktivnější země v Evropě. V loňském ročníku se registrovalo 92 udržitelných akcí a aktivit. Společnou snahou je ukázat, že udržitelný rozvoj neexistuje jen na papíře, ale v praxi na mnoha místech v celém Česku.

Evropský týden udržitelného rozvoje cílí také na školy a vzdělávací instituce. Pedagogové a vychovatelé najdou na webu speciální sekci, kde najdou nejrůznější metodiky z oblasti environmentální výchovy a vzdělávání k udržitelnému rozvoji. Materiály jsou rozdělené do tří úrovní podle věku pro mateřské, základní a střední školy. Konkrétní informace jsou k dohledání v sekci pro školy na webu Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Zájemci nejen ze škol, ale celé řady volnočasových sdružení, se mohou se svými svěřenci zapojit tak, že si na webu www.tydenudrzitelnosti.cz vyberou z nabídky výukových materiálů a uspořádají speciální program na jedno z mnoha témat udržitelného rozvoje.

Evropský týden udržitelného rozvoje je celoevropský festival akcí, které propagují myšlenky udržitelného rozvoje a spolu s ním i organizace a jednotlivce. Každoročně se ho účastní desetitisíce lidí po celé Evropě. V Česku týden udržitelnosti zastřešuje Ministerstvo životního prostředí, které nabídne vlastní zajímavé akce.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů