Čtvrtek, 28. března 2024

Inspektoři ČIŽP uložili pokutu 100 tisíc korun městu Ostrava za špatně provedený ořez stromů

Inspektoři ČIŽP uložili pokutu 100 tisíc korun městu Ostrava za špatně provedený ořez stromů

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany přírody v Ostravě uložili pokutu 100 tisíc korun Statutárnímu městu Ostrava za poškozující ořez 19 javorů rostoucích v aleji na sídlišti v Ostravě-Porubě. Město se tak dopustilo porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Sankce je pravomocná.

Při kontrole inspektoři zjistili, že ořezem javorů na ulicích U Sportoviště a Spartakovců, který provedli zaměstnanci Městského obvodu Poruba v lednu a únoru 2017, bylo odstraněno asi 90 procent objemu korun těchto stromů. ,,Z původních korun zůstala jen torza. Došlo k hluboké redukci primární koruny až na kosterní větve bez ponechání větví nižšího řádu. Výrazně se snížila schopnost stromů zachycovat prachové částice, tlumit hluk, teplotní extrémy a odrážet sluneční paprsky. Nešetrným zásahem se zkrátila délka jejich života. V důsledku velkého množství ran vzniklých při ořezu došlo k umožnění průniku infekcí do stromů," řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě. Poškození stromů potvrdil i znalecký posudek, který nechala ČIŽP zpracovat Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Vzhledem k tomu, že součástí činnosti města je také péče a údržba městské zeleně, je nutné, aby jeho pracovníci znali správnou technologii provádění ořezu. ,,Tento zásah by u veřejnosti mohl mylně vyvolat dojem, že takovéto ořezy jsou provedeny správně," doplnil Kozubek.

Město se proti sankci uložené inspektory ČIŽP odvolalo. Ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo.

vyzaduji

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů