Sobota, 20. dubna 2024

Brno chce nechat zrevitalizovat Holásecká jezera

Brno chce nechat zrevitalizovat Holásecká jezera

Brno chce nechat zrevitalizovat Holásecká jezera, která jsou zanesená bahnem a sedimenty. Desítka jezer na Černovickém potoku je přírodní památkou, devět z nich čeká odbahnění. Náklady na investiční akci se odhadují na desítky milionů korun, řekl dnes na tiskové konferenci náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Jezera se nacházejí na ploše přes 12 hektarů na jih od dálnice D1 a na východ od dálnice D2. Celková rozloha i s ochranným pásmem je kolem 35 hektarů. Je to soustava deseti jezer, a to Kašpárkovo, Typfl, Kmuníčkovo, Roučkovo, Ledárenské, Plavecké, Strakovo, Opleta, Lávka a Kocábka.

Záměr na jejich odbahnění město pojalo už před několika lety, realizovat se jej však dosud nepodařilo. "Na stole jsme měli několik variant realizace. Rozhodli jsme se ale vyhnout polovičatému řešení a odtěžit sedimenty z devíti jezer, protože zde ohrožují unikátní rostliny a živočichy. O tuto variantu řešení usilovala i městská část Tuřany," uvedl Hladík. Doplnil, že město nyní nechá zpracovat nové biologické hodnocení a rozdělení projektu do etap.

V plánu je odbahnit každý rok jedno jezero vyjma Kašpárkova, a to pomocí technologie plovoucích bagrů. Kašpárkovo jezero má zůstat průtočným korytem. "Důležité je, že odtěžovaný materiál není kontaminovaný, proto se nám nabízí několik variant jeho využití. Můžeme ho použít například k rekultivaci prostředí v černovických pískovnách a podobně," uvedl Hladík.

V odbahněných jezerech má vzniknout lepší prostředí pro rostlinstvo a živočichy. Město počítá i s jasným vymezením míst pro sportovní rybolov, chce také obnovit možnost koupání v jezeře Opleta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů