Úterý, 19. března 2024

Studenti po celém světě stávkují za ochranu životního prostředí

Studenti po celém světě stávkují za ochranu životního prostředí

Desítky tisíc studentů, ale i dospělých dnes po celém světě stávkují za důslednější ochranu klimatu a snižování emisí. Podle webu FridaysForFuture.org se dnes uskuteční přes 2000 protestů ve 123 zemích. Nejprve do ulic vyšli australští a asijští studenti, k nimž se nyní přidávají jejich kolegové v Africe a Evropě včetně ČR. Hnutí odstartovala 16letá švédská středoškolačka Greta Thunbergová, která nyní stávkuje už třicátý týden v řadě.

Nejvíce protestů v Evropě je hlášeno v Itálii (235), Francii (216), Německu (199), Švédsku (176) a Británii (151). Na sociálních sítích se objevily první fotografie z italské Ferrary a Bologne. Německá kancléřka Angela Merkelová protestní akce už dříve podpořila, jedná se podle ní o "velmi dobrou iniciativu". V Tallinnu se protestující sešli před estonským parlamentem a ve finské metropoli u helsinské katedrály.

Ale stávkuje se i ve finském Oulu u polárního kruhu či v Jihoafrické republice. V pařížské čtvrti La Défense studenti obsadili sídlo banky Société Générale.

Z asijských zemí se na sociálních sítích objevily zprávy například o protestech v Hongkongu, Jižní Koreji, indické metropoli Dillí, Nepálu či Japonsku.

Jen v Austrálii se podle webu mladých aktivistů protestů zúčastnilo 150.000 studentů a dospělých ve více než 60 městech. Na Novém Zélandu se s organizátory protestů setkala premiérka Jacinda Ardernová a ministr pro klimatické změny James Shaw, napsal zpravodajský server Deutsche Welle. Pochod ve městě Christchurch skončil dříve kvůli střelbě ve dvou mešitách, při níž zemřelo nejméně 49 lidí. Demonstranti jsou podle webu Newshub v pořádku.

Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se loni v srpnu rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovat po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Světovou pozornost získala loni v prosinci, kdy promluvila na klimatické konferenci OSN v polských Katovicích. Tři švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů