Pátek, 29. března 2024

Nový díl série dokumentů Nedotčený ráj: Jižní Asie měl premiéru v Bombaji

Nový díl série dokumentů Nedotčený ráj: Jižní Asie měl premiéru v Bombaji

Premiéra třetího celovečerního dokumentu z cyklu Nedotčený ráj, tentokrát s podtitulem Jižní Asie, proběhla 19. března 2019 v indické Bombaji. Snímek ukazuje křehkou populaci zvěře, která žije v odlehlých oblastech a které hrozí vyhynutí kvůli změnám klimatu. Tentokrát zavede diváky do Západního Ghátu, rozmanité krajiny provincie Tamilnádu a do oblasti Sundarbans.

Série dokumentů vzniká díky iniciativě ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Tato společnost patří mezi přední světové producenty čisté a bezpečné energie a pomocí dokumentů vyjadřuje své znepokojení z hrozeb vyvolaných globální změnou klimatu. Cyklus je vysílán televizní stanicí National Geographic a díl o jižní Asii se dostane na obrazovky letos na jaře.

,,Společně s našimi mezinárodními partnery přijímáme zodpovědnost za řešení celosvětových environmentálních výzev a vyzýváme světovou společnost, aby se konečně probudila a začala dělat správnou věc. Mahátma Gándhí jednou řekl: Buď sám tou změnou, kterou chceš vidět ve světě," uvedl během premiéry starší viceprezident Rusatom International Network Vadim Titov.

Ambasadorka projektu, indická herečka a modelka Freida Pinto řekla: ,,Díky tomuto dokumentu se může svět a mí indičtí spoluobčané propojit s exotickou směsí indické divoké přírody, vzácných živočichů, unikátních habitatů a překrásné krajiny, která nás fascinuje, ale zároveň je ohrožena klimatickou změnou. Mnoho úžasných tvorů, kteří budou v tomto filmu představeni, si vás získá svou krásou, houževnatostí, pudem sebezáchovy, ale také svou zranitelností."

Producentem dokumentu Nedotčený ráj: Jižní Asie je britská společnost Off the Fence. Natáčení trvalo řadu měsíců a štáb se svým vybavením vystřídal nejrůznější oblasti: husté lesy, úrodné pláně, nebetyčné hory a největší mangrovový les světa. Snímek zachycuje exotické spojení ikonické divoké zvěře a habitatů, které jsou ohroženy klimatickou změnou, a diváka vede k tomu, aby přemýšlel o tom, co může udělat, aby zabránil zničení těchto habitatů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů