Úterý, 23. dubna 2024

V Č. Budějovicích nabízí technologii na recyklaci vody

V Č. Budějovicích nabízí technologii na recyklaci vody

V Českých Budějovicích se mohou zájemci seznámit s novou technologií na recyklaci vody ve sprchách. Jde o jediné místo v republice, kde si lidé mohou tento systém prohlédnout a zakoupit. Technologie spotřebovanou vodu čistí a vrací ji zpět do sprchového oběhu. Uživatelé tím při sprchování ušetří až 90 procent vody. ČTK to řekl Roman Nedvěd ze společnosti Agemon, která technologii nabízí.

Recyklace a čištění vody v oběhu například používají astronauti ve vesmíru. Technologii na stejném principu pro běžné sprchy vynalezla švédské společnost Orbital Systems, kterou Agemon zastupuje ve střední Evropě. "Díky unikátnímu systému můžeme v běžném sprchování ušetřit až 90 procent vody," řekl Nedvěd.

Technologii lze použít v komerční sféře i v domácnostech. Její pořízení se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Technologie navíc šetří náklady i na ohřev vody. Podle Nedvěda tak mohou roční úspory pro domácnost dosahovat částky až 25.000 korun. "Návratnost investice v rodinném domě s jednou koupelnou máme spočítanou již za pět let. Momentálně ale řešíme především nasazení do mokrých komerčních provozů, jako jsou bazény, sportovní centra, hotely nebo lázně, ale i třeba komerční developerské projekty, univerzitní objekty, ubytovny, internáty, sociální zařízení zaměstnanců podniků a podobně. V těchto provozech může být návratnost již za jeden až dva roky," uvedl Nedvěd. Záruka od výrobce na zařízení podle něj trvá pět let a může být o stejně dlouhou dobu prodloužena.

Podle statistik je průměrná denní spotřeba pro čtyřčlennou rodinu až 400 litrů vody. Nová technologie navíc podporuje trend šetření vody, který si vyžaduje měnící se klima a větší sucho.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů