Úterý, 19. března 2024

Evropští odborníci na ochranu alejí se sjedou do Liberce

Evropští odborníci na ochranu alejí se sjedou do Liberce

Pátý ročník mezinárodní konference Aleje 2019[i] bude koncem dubna hostit zástupce ministerstva životního prostředí, silničáře a úředníky za účasti odborníků z celé Evropy. Diskutovat budou o systematické ochraně a obnově alejí v krajině. Konferenci pořádá spolek Arnika ve spolupráci s Krajským úřadem Libereckého kraje a polskou organizací Fundacja Ekorozwoju.

Kompletní program najdete na webu: https://aleje.org/vzdelavaci-akce/vzdelavaci-akce-aleje/148-konference-aleje-2019-systematicka-ochrana-a-obnova

Cyklus přednášek odstartuje 25. dubna na Krajském úřadu Libereckého kraje. Přednášet budou zástupci ministerstva životního prostředí, krajského úřadu, správy a údržby silnic a odborníci na ochranu stromů. O své zkušenosti s obnovou, ochranou a údržbou alejí se podělí i zahraniční hosté z Francie, Německa, Polska, Ruska a Švédska.

Druhý den setkání bude věnován výpravě do alejí Libereckého kraje. O dobrých i špatných přístupech k ochraně alejí a stromořadí budou účastníci diskutovat přímo v terénu - v Kočárové aleji v Raspenavě, u Albrechtic u Frýdlantu, v Kalvárii u Cvikova nebo ve Valdštejnově aleji v Zahrádkách.

,,Podle statistik za poslední roky převažuje kácení alejí podél cest nad výsadbou nových[ii]. Z české krajiny tak mizí levná a účinná ochrana před extrémními teplotami a suchem i naše historické dědictví. Věřím, že se společně i se zahraničními hosty shodneme na přístupech, které jsou nezbytné pro udržení stromů podél cest, kam patří[iii]," říká hlavní organizátorka Marcela Klemensová z Arniky.

Arnika letos konferenci připravuje ve spolupráci s Libereckým krajem, odborem životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje a organizací Fundacja Ekorozwóju z Polska. Nad akcí převzal záštitu pan Jiří Löffelmann, člen rady pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Akci podpořila Evropská unie prostřednictvím programu LIFE+.

[ii] Statistiky sázení a kácení v alejích kolem cest za rok 2017:

https://aleje.org/o-alejich/kaceni-v-alejich/statistika-kaceni

[iii] Uherskohradišťská deklarace, kterou přijali účastníci konference Aleje 2013 v Uherském Hradišti v roce:

https://arnika.org/uherskohradistska-deklarace-o-ochrane-aleji

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů