Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí spustilo soutěž Zacíleno na udržitelný rozvoj!

Ministerstvo životního prostředí spustilo soutěž Zacíleno na udržitelný rozvoj!

Který z problémů dnešního světa je pro mladou generaci nejpalčivější, a který z Cílů udržitelného rozvoje OSN vnímají mladí Češi jako nejdůležitější? A co pro jeho řešení mohou udělat? Právě to chce zjistit soutěž Zacíleno na udržitelný rozvoj!, který pořádá MŽP při příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje.

,,Nechte zaznít svůj hlas a pošlete nám video, ve kterém ukážete svůj pohled na některý z Cílů udržitelného rozvoje. V něm můžete například představit lidi ze svého okolí, kteří přispívají k řešení tohoto cíle nebo v něm ukázat vlastní způsob řešení problému," představuje základní kritéria soutěže ministr životního prostředí Richard Brabec.

Do soutěže se do 31. 5. 2019 mohou zapojit žáci základních škol a středních škol všech typů, ale také studenti základních umělecký škol nebo organizace volnočasových aktivit. Soutěžní týmy mají za úkol natočit krátké video o délce maximálně 2,5 minuty. V něm odpoví na otázky: Jak se nás týká udržitelný rozvoj? Které z Cílů jsou podle Vás důležité a proč? Co pro ně můžete vy jako třída nebo jednotlivci udělat?

Kritéria soutěže a další podrobnosti jsou uvedeny na internetové stránce Týdne udržitelného rozvoje.

První tři místa v každé kategorii získají ocenění Ministra životního prostředí a udržitelné věcné ceny (látkové tašky, znovupoužitelné hrníčky a lahve na pití). Tvůrce nejlepšího videa přijede navštívit ministr Richard Brabec s besedou o tom, jak si Česko stojí v udržitelném rozvoji a jaké výzvy nás do budoucna čekají.

Součástí soutěže je také divácké hlasování na Facebookové stránce Udržitelný rozvoj. Vítězové diváckého hlasování na facebookové stránce získají udržitelné věcné ceny a vstup pro celý tým na Fórum udržitelného rozvoje 2019.

Soutěž probíhá v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR), který se letos koná již po páté, od 31. května do 5. června. Celoevropský festival akcí propaguje myšlenky udržitelného rozvoje a spolu s ním i organizace a jednotlivce, kteří udržitelným rozvojem žijí. Součástí týdne udržitelnosti jsou přednášky, diskuse, exkurze, výstavy, či sousedská setkání, kterých se zúčastňují desetitisíce lidí po celé Evropě. V Česku ETUR zastřešuje Ministerstvo životního prostředí. Přehled všech akcí pro rok 2019 najdou zájemci na webu www.tydenudrzitelnosti.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů