Pátek, 19. dubna 2024

Sýčci pod dohledem kamer. Sledujte jejich hnízdění v chytrých budkách

Sýčci pod dohledem kamer. Sledujte jejich hnízdění v chytrých budkách

Vážení příznivci ptactva,

chceme se s vámi podělit o novinku ze světa sýčků. Ornitologové mohou nyní sledovat z bezprostřední blízkosti hnízdění jednoho z nejohroženějších ptáků v Česku, sýčka obecného. Umožňují to takzvané chytré budky vybavené kamerami. Sýčci obsadili dvě z nich a nyní pečují o vajíčka. Díky kamerovým záznamům zjistí Česká společnost ornitologická více o hnízdním chování této malé sovy, jejíž počet za poslední dvě dekády poklesl o 94 % na zhruba 100 párů.

Kvůli intenzivnímu způsobu hospodaření, který sýčkům obecným nesvědčí, přesídlili ze své původní domoviny v zemědělské krajině do stodol a farem. Právě tam sýččí specialisté České společnosti ornitologické pravidelně vyvěšují zabezpečené budky, kde jsou sýčci v bezpečí před kunami a dalšími predátory. ,,Letos jsme několik budek opatřili kamerami, sýčci zahnízdili ve dvou z nich. V obou budkách jsou aktuálně kompletní snůšky pěti vajíček," říká Miroslav Bažant, terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.

Jedná se o anglický typ budek, které jsou rozdělené na dvě části - vstupní chodbičku a hnízdní dutinu. V obou částech je kamera. ,,Kamera v chodbičce sleduje, jak sýček přináší kořist nebo se například dívá z budky ven. Kamera v hnízdní dutině zaznamenává hnízdění sýčků a jejich pobyt v budce během dne," vysvětluje Bažant.

Nahrávání videa se spustí v momentě, kdy sýček přeruší infračervený paprsek ve vchodu do budky. ,,S tímto inovativním způsobem nahrávání videí přišla Markéta Zárybnická z České zemědělské univerzity, která stála u zrodu používání chytrých budek v Česku. Poprvé se použil před několika lety při výzkumu sýců rousných v Krušných horách. Tenkrát kontinuální ukládání záznamu nebylo možné kvůli výdrži baterie i velikosti úložiště a infračervená brána u vstupu do budky problém vyřešila," upřesňuje Bažant.

Zajímavé momenty z budek se zaznamenávají na datovou kartu. ,,Videa z karty stahujeme jednou za 5 dní a sledujeme zpětně. Máme k dispozici také budky s možností sledování hnízdění v přímém přenosu. Tam ale sýčci letos nezahnízdili. Snad se to zadaří příští rok," sděluje Bažant.

Díky záznamům z kamer ornitologové zjistí více o hnízdním chování této drobné sovy, která byla v roce 2018 Ptákem roku. ,,Můžeme například sledovat spektrum potravy, které si sýčci nosí do budky, od žížal až po hlodavce. Zároveň chceme pomocí atraktivních záznamů z budky přitáhnout pozornost veřejnosti na sýčka a jeho dramatický úbytek z naší krajiny," dodává Bažant.

Více o sýčkovi a možnosti, jak mu pomoci najdete na webu http://new.birdlife.cz/sycek/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů