Sobota, 20. dubna 2024

Radosti a těžkosti žížal v bytě

Už jsou to tři roky, co se na trhu objevil bytový vermikompostér Urbalive, první svého druhu, který je nejen praktický, ale také krásný.

Radosti a těžkosti žížal v bytě

Postupně posbíral nejrůznější designérské ceny, mezi nimi i ty nejcennější - Red Dot Award: Product Design 2017 a Good Design Winner 2018.

Právě proto, že se tak často zdůrazňuje jeho zdařilá podoba, může se zapomínat na jeho funkci. Z fotek lifestylových časopisů snadno získáme dojem, že kompostování je naprosto jednoduchá, bezúdržbová a čisťounká zábava. Ale pozor! Tak snadné to není. Mějme na paměti, že vermikompostér je živý a jeho obsah se mění s každým dnem. Abychom s ním úspěšně kompostovali, potřebujeme správný zápal a energii, odměnou nám však bude veliká radost.

Co byste měli vědět, než se do vermikompostování vrhnete

Vermikompostování je proces. Není to tak, že kompostér založíte, nasadíte žížaly, vhazujete bioodpad a pak jen čepujete žížalí čaj a hnojíte kompostem. Myslete na to, že doma chováte zvířátka. Jsou to sice jen drobní, poměrně nenároční kroužkovci, ale přesto o ně musíte pečovat. Není nic horšího než žížaly trápit, ať už nedostatkem vzduchu, suchem, horkem či mokrem. Navíc vám v bytě budou tlít zbytky potravin. Někdy se stane, že odřezků a slupek bude moc, začnou plesnivět nebo je navštíví nejrůznější mušky. Naštěstí jsou všechny tyto potíže řešitelné. Pokud se rozhodnete pro domácí kompostování, určitě v tom nebudete sami. Míst, kde můžete sdílet své zkušenosti, je mnoho.

Pamatujte, že žížaly jsou veganky! Nechtějí žádné maso, sýry ani kosti. Zato si pochutnají na zbytcích zeleniny i ovoce, kávovém lógru, ale třeba i na papírovém ubrousku. Výjimkou ve veganské stravě jsou skořápky od vajec. Ty, ideálně rozdrcené na malé kousky, žížaly rády.

Kde hledat radu

Doporučujeme přihlásit se do FB skupiny Vermikompostování a sdílet své zkušenosti.

Pokud je to jen trochu možné, navštivte praktický workshop pořádaný spolkem Kokoza. Toto uskupení bylo u vývoje vermikompostéru Urbalive od samého počátku, najdete tu tedy ty pravé odborníky.

Přesný postup založení kompostu najdete například na www.kompostuj.cz.

K dispozici jsou i videonávody. Zde například zhlédnete návod společnosti Plastia, která Urbalive vyrábí, jak vermikompostér sestavit, a tady, jak s kompostováním začít. Rady také naleznete na portále www.greenloop.cz.

NEJČASTĚJŠÍ TĚŽKOSTI VERMIKOMPOSTOVÁNÍ

1. Úhyn žížal nebo hromadné útěky

Aby se žížalám dobře dařilo, je důležité je netrápit hlady ani nepřekrmovat, udržovat ve vermikompostéru správnou vlhkost a v neposlední řadě i optimální teplotu. První měsíce, než se kompost rozjede, je možné ho občas pokropit. Později se vlhkost snižuje odčerpáním žížalího čaje nebo vysušením obsahu vermikompostéru kousky natrhaného papíru či kartonů od vajíček. Co se týče optimální teploty, pro šťastné žížaly a úspěšné kompostování udržujte teplotu od 4 do 25 ?C.

2. Mušky

Mušek, které navštíví váš vermikompostér v různých ročních obdobích, je mnoho druhů a boj s nimi není lehké vyhrát. Na některé platí sirupová past, na jiné lepítka nebo prášek z vaječných skořápek. Návodů, jak si s nimi poradit, je mnoho. Stačí jen hledat, zkoušet a vytrvat.

3. Zápach

Nevábně zavánějící vermikompostér nejčastěji značí, že jste do něj dali příliš mnoho odpadu, který žížaly nejsou schopny zpracovat. Správně vedený vermikompost nezapáchá.

NEJVĚTŠÍ RADOSTI VERMIKOMPOSTOVÁNÍ

1. Žížalí čaj

Tuto životadárnou tekutinu začnete čerpat po dvou až třech měsících od založení kompostu. Žížalí čaj je vynikající tekuté hnojivo pro bylinky, pokojové rostliny i zahradu. Doporučené ředění: 1 : 9. Přebytky můžete skladovat při chladnějších teplotách v tmavém prostředí, zamrazit nebo darovat na www.mapko.cz.

2. Kompost

Vermikompost obsahuje živiny a růstové látky pro rostliny. Příznivě působí na vytváření kořenů rostlin a na jejich celkový vývoj. Vermikompost získaný s pomocí žížal je považován za nejúčinnější organické hnojivo. Tak hurá s ním do vašich květináčů a truhlíků!

3. Děláte dobrou věc

Málokdo si uvědomuje, jakou paseku dokáže bioodpad udělat ve směsném odpadu. Často je obtížně spalitelný a právě díky němu skládky tak zapáchají. Přitom je jednoduše hloupost vyhazovat něco, co je možné přeměnit na něco užitečného. Uvidíte, jak na sebe budete pyšní. Vracíte bioodpad do přirozeného koloběhu.

TIP NA ZÁVĚR

Pokud by se vám kompostování s Urbalive nedařilo nebo byste do této činnosti nechtěli dávat tolik energie, kolik je třeba, netrapte se. Vermikompostér je možné jednoduše přeměnit na pěstební nádobu, díky které budete mít doma designový ostrůvek plný zeleně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů