Pátek, 19. dubna 2024

Maso z pralesa na našem trhu? Zdravotní riziko, proti kterému Evropa musí zakročit!

Maso z pralesa na našem trhu? Zdravotní riziko, proti kterému Evropa musí zakročit!

Maso divoce žijících zvířat z buše nebo pralesa je ve velkém objemu dováženo na území Evropské unie. Český europoslanec Pavel Poc, člen Skupiny pro ochranu zvířat ve volné přírodě, protestuje a chystá v Bruselu opatření.

Dovoz masa opic, antilop, krokodýlů a jiných volně žijících druhů do Evropské unie není vůbec složitý. To odhalily studie provedené v několika zemích. Jen přes francouzské letiště Charlese de Gaulla a belgické Letiště Brusel se do evropské osmadvacítky dostane až 450 tun masa ročně. Nezákonný obchod přitom napomáhá vymírání ohrožených druhů a představuje pro Evropany zdravotní riziko.

"Na problém dovozu tzv. bushmeatu už nějakou dobu spolupracuji s předními evropskými i zahraničními vědci. Ačkoliv jsem své kolegy europoslance, jejichž zemí se import primárně týká, dlouhodobě na problém upozorňoval, přijde mi, že tomu začali věnovat skutečnou pozornost, až když byl medializován v místním pořadu," komentuje situaci biolog Pavel Poc.

Ve zmiňované reportáži se reportérovi belgické televize bez zásadních problémů podařilo za necelých 70 korun koupit na konžském trhu šimpanzí maso a přivést ho bez povšimnutí kontrolorů do Belgie. Šimpanzi jsou přitom i podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, tzv. CITES, bezprostředně ohroženi vyhubením.

"Jsme svědky čím dál tím rychlejšího vymírání druhů na celém světě. Absence dostatečné kontroly v podstatě nahrávají nezákonnému obchodu i ziskům pytláků," říká europoslanec, "není to ale jediný problém. Bushmeat bývá spojován až s 51 patogeny: viry, bakteriemi i parazity. Jen si vzpomeňme na nedávné vypuknutí Eboly!"

"Už loni jsem zajistil přijetí expertů na půdě Evropského parlamentu a zkoordinoval iniciativu, jejíž návrh teď leží na stole Evropské komise. Ta musí plán analýzy velikosti obchodu, importních cest, rizik, fyzických kontrol i následných opatření během několika týdnů oficiálně posoudit," uzavírá europoslanec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů