Úterý, 19. března 2024

I letos se otevřou české farmy pro veřejnost. Startuje další ročník projektu Poznej svého farmáře

I letos se otevřou české farmy pro veřejnost. Startuje další ročník projektu Poznej svého farmáře

V sobotu 18. května na Dvorském kozím statku na Vysočině začne další série vzdělávacích akcí pro veřejnost v rámci projektu Poznej svého farmáře. Během roku mohou lidé navštívit celkem 10 farem a ochutnat kvalitní výrobky přímo od zemědělců. Akce zakončí Farma Lidečko na Zlínsku 5. října.

,,Jsem rád, že je o projekt Poznej svého farmáře každoročně tak velký zájem. Setkání na farmách jsou jedinečnou příležitostí, jak propojit spotřebitele s lokálními farmáři. Chceme, aby lidé svými nákupy podporovali malé místní zemědělce a aby se zvýšila dostupnost čerstvých a regionálních potravin přímo ze dvora. Dalším přínosem je, že lidé mají možnost na vlastní oči vidět, co práce v zemědělství obnáší a jak vznikají potraviny," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V průběhu roku se vybrané farmy otevřou pro návštěvníky, kteří se na nich můžou seznámit s výrobou potravin a zemědělským hospodařením. Na místě se spolu s hostitelskou farmou představí další chovatelé a pěstitelé z okolí a nabídnou své produkty. V nabídce je většinou kravské, ovčí nebo kozí mléko a mléčné výrobky, med, pečivo, uzeniny, ovoce a zelenina apod. Lidé mohou přímo na místě ochutnat tyto výrobky a najít svého farmáře poblíž svého bydliště a pravidelně u něj nakupovat.

Cílem projektu je podpořit spotřebu kvalitních potravin a prodej těchto výrobků přímo od zemědělce a zlepšit dostupnost produktů malých rodinných farem. Projekt také upozorňuje spotřebitele, aby nakupovali kvalitní a lokální potraviny. Součástí akce je moderovaný program, hudební doprovod, zábavné hry pro děti a další. Rozpočet na 10 akcí v letošním ročníku je 2 miliony korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů