Úterý, 19. března 2024

Společnost UPIA International ze Studénky už dostala třetí pokutu za porušování zákona na ochranu ovzduší

Společnost UPIA International ze Studénky už dostala třetí pokutu za porušování zákona na ochranu ovzduší

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany ovzduší v Ostravě uložili pokutu 600 tisíc korun společnosti UPIA International s.r.o., která provozuje termické čisticí zařízení ve Studénce na Novojičínsku. Pro firmu je to už třetí pokuta od roku 2015 za porušení zákona na ochranu ovzduší.


Poslední pokutu 600 tisíc korun firma dostala za to, že neplnila hned tři podmínky provozu stanovené Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. ,,Společnost nedodržela stanovenou minimální teplotu 850 stupňů Celsia v dopalovací komoře. Naměřené hodnoty prokazují, že tato minimální hodnota nebyla v období 1. 6. až 31. 7. 2017 dodržena přibližně ve dvou třetinách celkové doby provozu. Dodržování předepsané teploty je bezpodmínečně nutné pro minimalizaci vypouštěných škodlivin do ovzduší," popsal jedno z porušení Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava.

Dalším pochybením firmy bylo, že od ledna do srpna 2017 neprováděla kontinuální měření obsahu kyslíku v dopalovací komoře. ,,V podstatě tak provozovatel zamezil možnosti sledovat, zda zařízení plní parametry dokonalého spalování a je tak minimalizována produkce znečišťujících látek," vysvětlil Kozubek.

Třetím pochybením bylo, že firma v průběhu června a července 2017 kamerami nesnímala, jakou vstupní surovinu dává do pracovní spalovací komory. V povolení k provozu přitom bylo stanoveno, že toto musí nepřetržitě monitorovat. ,,Kamerový systém je jediným zpětně prokazatelným prostředkem kontrol, zda do pece nejsou vkládány nežádoucí materiály. Ve 33 případech v červnu a červenci nebyla vstupní surovina snímána," doplnil Kozubek.

Společnost se proti uložení sankce opakovaně odvolávala, Ministerstvo životního prostředí však nyní pokutu ČIŽP v plné výši potvrdilo a v květnu nabyla právní moci.

Už v letech 2015 a 2017 byly firmě UPIA International uloženy pokuty ve výši 95 a 145 tisíc korun za provoz bez povolení a neplnění emisního limitu pro tuhé znečišťující látky vypouštěné do ovzduší. O těchto pokutách více zde http://www.cizp.cz/Spolecnost-UPIA-International-dostala-pokutu-140-tisic-korun-za-opakovane-neplneni-emisniho-limitu-latek-vypoustenych-do-ovzdusi.html

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů