Čtvrtek, 28. března 2024

Praha 7 vyhlásila klimatickou nouzi. Omezí plasty a vysadí stromy

Praha 7 vyhlásila klimatickou nouzi. Omezí plasty a vysadí stromy

Radnice Prahy 7 přestane používat jednorázové plasty, úřad změní způsob hospodaření s odpadem, vysadí v ulicích nové stromy nebo nakoupí ekologická auta. Zároveň bude u developerských projektů vyžadovat využití tzv. zelených střech a změní hospodaření s vodou. Rozhodli o tom dnes radní městské části, kteří zároveň na území městské části vyhlásili stav klimatické nouze. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice.

"Životní prostředí a klima je velkým současným tématem. Nenechme se zmást dnešním deštěm a tím, že Praha 7 má Stromovku nebo Letnou. Společně s Prahou 1 vykazuje známky největšího tepelného ostrova v Praze," řekl starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Radní Jiří Knitl (Praha 7 Sobě) řekl, že radnice tak zakáže používání jednorázových plastů při akcích pořádaných městskou částí či jejími organizacemi. Vyžadovat to bude i po ostatních organizátorech. "Budeme minimalizovat odpad radnice a dávat si pozor, jak se chová v rámci odpadového hospodaření. V ulicích bude pokračovat výsadba zeleně, kterou ještě zintenzivníme, změníme hospodaření s vodou a budeme klást důraz na její vsakování," řekl. Radnice tak například při rekonstrukcích chodníků vymění nepropustné povrchy jako asfalt za dlažbu. Jakmile doslouží vozový park, bude kupovat vozidla s ekologičtějším pohonem.

U novostaveb bude vedení městské části po investorech vyžadovat využití takzvaných zelených střech. To se týká například chystané výstavby na území bývalého nádraží Bubny-Zátory. Tady bude radnice požadovat také vznik stromořadí či míst pro vsakování vody, aby všechna nestékala do kanalizace.

Při výběru nájemců nebytových prostor již radnice klade důraz na to, jak bude nájemce hospodařit s odpady a energiemi. Provozovatel letenského zámečku tak přestane používat jednorázové plasty a k tomu samému se zavázala městská firma Obecní dům při provozu Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

Na plný úvazek bude pro Prahu 7 pracovat manažer, který bude mít na starosti energetické hospodaření. Radnice monitoruje spotřebu energií u svých budov i organizací, které zřizuje. Do budoucna by měla spotřeba klesnout o jedno procento ročně.

Podle Čižinského je dnešní rozhodnutí rady zároveň apelem na ostatní městské části a města po celém Česku. Rovněž vyzývá obyvatele, aby se chovali šetrněji k životnímu prostředí. "Každý z nás může něco udělat pro lepší životní prostředí, třeba nekupovat zbytečné obaly, třídit odpad, kompostovat nebo důsledně preferovat MHD. Nikdo neudělá chybu, když se bude chovat zodpovědně k životnímu prostředí," řekl.

Radní Prahy 7 svým dnešním rozhodnutím reagovali na nedávné výzvy vědců či studentů, kteří v řadě zemí apelovali na demonstracích na vlády daných zemí, aby začaly řešit problémy klimatických změn. Klimatickou nouzi již vyhlásily třeba Velká Británie a Irsko. V Praze proti zhoršujícím se klimatickým podmínkám protestovali studenti poprvé letos v březnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů