Pátek, 19. dubna 2024

Policie obvinila firmu za vznik ropných lagun v Hradci Králové

Policie obvinila firmu za vznik ropných lagun v Hradci Králové

Policie obvinila odpadovou firmu kvůli způsobení ropných lagun v okolí jejího areálu na okraji Hradce Králové. Firma, která se zabývá dekontaminací a recyklací odpadů, čelí obvinění z trestného poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Za tento trestný čin hrozí zákaz činnosti nebo až půl roku vězení. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Policie případ vyšetřuje od roku 2017. Začala jej řešit po upozornění na zapáchající laguny na louce u Labe. Zaměstnanci firmy nebyli podle policie vedením firmy proškoleni a seznámeni s předpisy potřebnými k práci. "Zaměstnanci nezabezpečili řádně odpad v areálu před nežádoucím únikem a odpady odtékaly na okolní pozemky," uvedla mluvčí. Vedení firmy podle ní ani nedělalo kontrolu toho, co se v areálu dělo.

Podle znalce byly limity ropných látek v některých místech překročeny až desetinásobně. "Bude muset být provedena sanace zeminy ve čtyřech okolních lokalitách. Zemina bude sanována do hloubky jednoho metru o celkovém objemu 250 metrů krychlových," uvedla mluvčí. Náklady na sanaci se odhadují na více než 1,2 milionu korun. Ke kontaminaci spodních vod nedošlo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů