Pátek, 19. dubna 2024

Brno chce dát ročně pět milionů na podzemní kontejnerová stání

Brno chce dát ročně pět milionů na podzemní kontejnerová stání

Brno plánuje, že dá ročně pět milionů korun na deset podzemních kontejnerů. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), zodpovědný za životní prostředí. Město by za půl milionu koupilo kontejnery na papír, plast a sklo, městské části by pak pro ně na vlastní náklady vybudovaly místo. Úřady se mohou hlásit do konce srpna.

V Brně je necelá dvacítka podzemních kontejnerů, nacházejí se především v centru, například u hlavního nádraží, na Moravském náměstí nebo na Zelném trhu. Podle Hladíka jsou kontejnery nad zemí na mnoha místech nevzhledné a také občas zapáchají. "V některých ulicích stojí tolik sběrných nádob, že se dá mluvit o popelnicovém smogu. Umíme to řešit pomocí podzemních kontejnerů, které nezabírají na ulici tolik místa a jejich kapacita je přitom třikrát větší," uvedl Hladík.

Podle něj nápad probral s vedením města složeného z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD a panuje na něm shoda. Hladík proto podle zájmu městských částí připraví návrh, aby pět milionů pro podzemní kontejnery obsahoval rozpočet na příští rok. "Kdybychom dávali pět milionů ročně na deset podzemních kontejnerů, za pět šest let je můžeme mít na všech místech, kde je to technicky možné," dodal Hladík.

Městská část musí na vlastní náklady zajistit projektovou dokumentaci a stavební práce. Podle Hladíka by to mělo vyjít na 200.000 až 400.000 podle místa a potřebosti úprav kvůli technickým sítím. Zároveň musí s vyčleněnou lokalitou souhlasit městský odpadový podnik SAKO Brno, který kontejnery vyváží pomocí vozidla s hydraulickým ramenem. Místo tak nemůže být například v nepřístupném terénu nebo pod trakčním vedením MHD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů