Úterý, 19. března 2024

Soud ponechal v platnosti vyhlášku Milovic o pytlovém sběru

Soud ponechal v platnosti vyhlášku Milovic o pytlovém sběru

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Milovic na Nymbursku. Město otevřelo systém pytlového sběru tříděného odpadu jen lidem s trvalým pobytem v Milovicích. Ministerstvo vnitra navrhovalo vyhlášku proškrtat, protože podle něj bez srozumitelného důvodu zachází odlišně s různými skupinami lidí.

Podle Ústavního soudu ale vyhláška není diskriminační. V oblasti odpadového hospodářství mají obce pravomoc určitým způsobem zvýhodnit lidi, kteří k ní mají pevnější vazbu, vyjádřenou například trvalým pobytem. Soudci zdůraznili také důležitost výchovy a motivace k ochraně životního prostředí.

Pytlový sběr je doplňkem běžného systému svozu komunálního odpadu v Milovicích. Účast je podmíněná předchozí registrací. Lidé označují pytle individuálním čárovým kódem. Za každý kilogram vytříděného papíru dostanou od města korunu, za PET lahve dvě koruny.

Maximálně lze od města získat 600 korun za rok, což odpovídá roční sazbě vybírané za svoz komunálního odpadu v Milovicích.

"Není porušením principu rovného zacházení, jestliže obec v mezích své samostatné působnosti v oblasti odpadového hospodářství z legitimních důvodů a přiměřeným způsobem zvýhodňuje osoby s trvalým pobytem oproti osobám bez takového pobytu," řekla dnes novinářům soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů