Čtvrtek, 28. března 2024

I se zvířetem se můžete chovat ekologicky. Místo plastů volte přírodní materiály

Každý, kdo s láskou chová domácí zvíře, musí při pohledu na plasty dusící se velryby uronit slzu.

I se zvířetem se můžete chovat ekologicky. Místo plastů volte přírodní materiály

Jen si představte, že by v takových bolestech měl umírat i váš mazlíček. Nepředstavitelné, že? Přesto jako by se environmentální debata majitelů domácích zvířat netýkala. Ale to je omyl. Ochrana životního prostředí není pouze o omezení vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, ale stejně tak o šetrném přístupu k přírodě. A ten mohou aplikovat do každodenní praxe i majitelé domácích zvířat. Nevíte jak? Rádi vám poradíme.

Podporujte firmy, kterým na přírodě záleží

Na trhu s produkty pro domácí zvířata prodává své zboží nepřeberné množství firem. Udělejte si menší domácí úkol a zjistěte si, které společnosti skutečně pracují na tom, aby své produkty vyráběly s co největším ohledem na životní prostředí. Nebo se rovnou zeptejte ve svém oblíbeném obchodě s potřebami pro domácí mazlíčky. Jistě vám rádi poradí.

Vyhněte se plastům a chemikáliím

Není žádným překvapením, že plasty mají drtivý dopad na životní prostředí. Odpady z plastů zamořují oceány i pevninu. Podle magazínu E15 se plastový kelímek rozloží za zhruba 70 let a PET láhev za 450 let. Mějte to na paměti, až budete příště pro svého zvířecího miláčka něco kupovat.

Vybírejte hračky z recyklovatelných nebo obnovitelných materiálů. Misky na vodu a jídlo můžete zase koupit z keramiky či nerezu. Nejenže to bude u vás doma vypadat stylově, ale budete ekologičtější.

Obdobně šetrně postupujte i při výběru zvířecí kosmetiky. Přírodní kosmetika je šetrnější k přírodě a také k vaší chlupaté lásce. Běžné šampóny jsou často plné chemikálií, které mohou zvířeti způsobit vážné kožní problémy. Dráždivé jsou často i přípravky proti klíšťatům a blechám. Čtěte proto etikety a zjistěte si, co daný produkt obsahuje.

Zbytečně neplýtvejte a zbylé věci darujte

V prvé řadě byste neměli věcmi zbytečně plýtvat. Vašemu pejskovi nebo kočičce je skutečně jedno, jestli má doma jeden obleček nebo čtyři. Proto se snažte kupovat pouze věci, které opravdu potřebujete a využijete.

Chystáte se obměnit psí šatník? Použité věci nemusíte nutně vyhazovat do koše. Pokud jsou ve stavu, kdy se dají stále používat, můžete je darovat. Psí útulky nebo další organizace, které se starají o osamocená zvířata, budou za materiální pomoc zcela jistě vděčné.

Uklízejte po svém pejskovi

Psí exkrementy byste měli sbírat vždy a všude. Podle webu Statista.com má v Česku 41 % domácností alespoň jednoho psa. Ten ročně vyprodukuje zhruba 120 kilo výkalů. Umíte si představit, jak by vypadaly ulice měst, kdybychom po svých psech neuklízeli? Možná si říkáte, že právě sbíráním do igelitových sáčků zatěžujete přírodu ještě více, ale nemusí tomu tak být. ,,Použijte ekologické sáčky. Ty jsou sice určeny primárně do kompostů, kde se v horizontu několika měsíců rozloží. Nicméně i když je vyhodíte do koše, jsou pro přírodu šetrnější, protože jsou vyráběny z přírodních materiálů," říká Zuzana Novotná, produktová specialistka z chovatelského obchodu SpokojenýPes.cz.

Nakupujte ve velkém a najednou

Je to zcela logické. Čím méně objednávek uděláte, tím méně k vám bude muset donášková služba vyjíždět. Ušetříte na poštovném, ulevíte ovzduší a v neposlední řadě také řidičům, protože na cestách bude o jedno auto méně. V jednom velkém nákupu bude i méně plastového balení a kartonů, který nakonec skončí na skládce. Z toho plyne následující ponaučení: Nakupujte do zásob v jedné větší objednávce. Ale pozor. Jeden pytel granulí by neměl být otevřený déle než 2-3 měsíce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů