Úterý, 19. března 2024

Město Slavičín chce vysázet 500 stromů, zejména ovocné odrůdy

Město Slavičín chce vysázet 500 stromů, zejména ovocné odrůdy

Slavičín na Zlínsku chce vysázet 500 stromů. Město tak chce obnovit nebo zatraktivnit zaniklé či málo využívané polní cesty i některé cyklotrasy, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě starosta Tomáš Chmela (nez.)

"Nejdůležitější je pro nás nové stromořadí s pracovním názvem stará divnická cesta, které bude začínat nad kotelnou na Malém Poli a povede až ke stávající polní cestě do Divnic. Pěší stezkou se tak spojí město se svou místní částí," uvedl starosta, podle kterého stezka v minulosti sloužila k cestám do Slavičína. "V minulém půlstoletí byla rozorána a zničena. Nyní může znovu sloužit obyvatelům sídliště k procházkám, běhu a v budoucnosti i jako místo sběru ovoce," uvedl Chmela.

Město chce vysázet zejména tradiční ovocné odrůdy, případně jiné listnaté dřeviny. Město již podalo žádost o dotaci, která by měla pokrýt až 85 procent nákladů. Náklady jsou 1,3 milionu korun, součástí projektu je i tříleté financování následné péče - zálivky, sečení či údržba pletiv proti okusu zvěří.

"Bez možnosti zadotovat i následnou péči bychom asi do projektu nešli, při dnešním velmi horkém počasí je výchova mladých stromků tak, aby vůbec přežily, velmi náročný úkol," uvedl starosta. Na přípravě projektu se podíleli zemědělci, kteří v okolí Slavičína hospodaří.

Podobná výsadba se loni udělala v Hrádku, v budoucnu by mohla být přímo v Divnicích. Cílem projektu je také obnovit původní funkce krajiny, tedy zadržování vody i poskytnutí útočiště pro drobné živočichy a hmyz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů