Úterý, 19. března 2024

Praha koupí nelegální skládku, uloží na ni kal z rybníků

Praha koupí nelegální skládku, uloží na ni kal z rybníků

Hlavní město koupí za téměř 22 milionů korun nelegální skládku o rozloze 100 metrů čtverečních na pomezí Radotína a Slivence. Pozemky plánuje využít pro uskladnění kalů, které vznikají při odkalování rybníků. Odkup schválili tento týden pražští zastupitelé. Skládka původně vznikla při stavbě Pražského okruhu, u kterého se nachází.

"Město má kritický nedostatek místa, kam dávat stavební odpady," uvedla zastupitelka a starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Dodala, že v minulosti bylo možné zakládat tzv. recyklační střediska, která se však v důsledku nedokonalé legislativy dala snadno zneužít k budování nelegálních skládek. Praxe byla podle ní taková, že se na místo navezlo velké množství zeminy či stavebního odpadu, zrecyklovala se jen část a zbylé haldy zůstaly.

Podle Plamínkové je v plánu zarovnat haldy, které nyní na pozemcích jsou, novým odpadem. Vznikne tak rovná plocha, která se zatravní. Vzhledem k tomu, že město nyní nemá kam odpad vzniklý při svých projektech dávat, tím ušetří, dodala. "V opačném případě by bylo nutné vozit kaly třeba do přístavu v Radotíně, kde se v současné době platí 400 korun za tunu," uvedla. Podle schváleného materiálu chce odbor ochrany životního prostředí magistrátu na pozemky vyvézt v následujících pěti letech 100.000 kubických metrů sedimentů.

Město postupně investuje do odbahnění rybníků, které vlastní. Podle plánu chce magistrát letos nechat opravit rybníky V Mydlinkách a Lítožnice, Milíčovský rybník a nádrž v Bohnicích. Odbahňuje se také Šeberák v Kunraticích a Cukrovarský rybník v Uhříněvsi. Loni byl vyčištěn Olšanský rybník.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů