Úterý, 19. března 2024

5 tipů, jak v rámci domácnosti ulevit životnímu prostředí

Začít bychom měli doma. Neboť ani si to neuvědomujeme, ale na kvalitu životního prostředí má vliv to, jak vedeme svoji domácnost...

5 tipů, jak v rámci domácnosti ulevit životnímu prostředí

Kupování nadbytku potravin, vyhazování oblečení a nepoužívaných věcí, mytí nádobí pod tekoucí vodou nebo vytápění uhlím se mohou zdát jako drobnosti, ale zdání klame. Zamyslete se, co by šlo udělat trochu jinak.

1) Minimalizujte produkci odpadu a recyklujte

Přestože by se mohlo zdát, že tomu tak není, produkce komunálního odpadu se meziročně zvyšuje, dle ČSÚ ho stále průměrný Čech vyprodukuje přibližně 350 kg ročně a 34 % z nich umí ČR recyklovat. Přesto často veškerý odpad končí doma v jedné nádobě. Hodně ho vzniká vyhazováním zkažených nebo nedojedených potravin, které se nestihnou spotřebovat. Nakupujte proto s rozmyslem a jen tolik potravin, kolik sníte, a snažte se vařit beze zbytku. Pokuste se také vyvarovat používání jednorázových obalů, jako jsou například igelitové pytlíky v obchodě. Na trhu se dají sehnat znovupoužitelné sáčky, nebo můžete využít po domácku vyrobené, například ze staré záclony. Dokonce existují tzv. bezobalové obchody, ve kterých vám potraviny odváží do vámi doneseného obalu.

2) Zamyslete se nad spotřebou oblečení

Oblečení je dnes vnímáno jako spotřební zboží a dochází k jeho nadprodukci. Regály s oblečením jsou ve velkých řetězcích obměňovány i několikrát do týdne. Zákazníci z obchodu často odnáší impulzivně zakoupené kousky za pár korun z nekvalitních materiálů. Výsledkem je plná skříň nenošeného oblečení, které se stane po několika vypráních neforemným. Výjimkou není ani zakoupení oděvu pro jednu příležitost. Často pak tyto párkrát nošené kusy oblečení letí do směsného odpadu. To je ale špatně. ,,Textilní odpad je vhodné samozřejmě také pokud možno co nejvíce třídit a nedávat jej do kontejnerů na směsný komunální odpad. Z černých popelnic by textil skončil buď na skládce, nebo ve spalovně, a to by byla škoda. Když jej ale vytřídíme do speciálních kontejnerů na použitý textil, pak přispějeme k jeho možnému dalšímu materiálovému využití. To je tedy jednoznačně správná cesta," uvádí Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství. Případně textil ,,pošlete dál" a za menší finanční obnos ho prodejte nebo darujte potřebným, kteří jej ještě rádi užijí. V každém případě platí, že do módy se vyplatí zainvestovat a koupit oděv z kvalitních materiálů, který vydrží třeba i několik let.

3) Šetřete vodou a energií

Voda je v celosvětovém měřítku jedním z nejvzácnějších přírodních zdrojů. V roce 2018 podle ČSÚ spotřeboval průměrný Čech denně 89,2 litru vody pouze doma, to je oproti předchozímu roku o půl litru více. Když se započítá i spotřeba mimo domov, dělá to za den dokonce 133 litru na osobu. Čtyřčlenná rodina tak spotřebuje v domácnosti, ale i mimo ní, průměrně 532 litrů vody za den. Přitom jak vyplývá z čísel českého výrobce sanitární elektroniky Sanela z Lanškrouna jenom používáním vhodné sanitární elektroniky může čtyřčlenná rodina ušetřit denně až 447 litrů vody. ,,Taková rodina tak ročně uspoří až 14 tisíc korun," říká Pavel Rybka ze Sanely.

Největší podíl vody spotřebováváme při mytí a používání toalety. Zmíněná firma spočítala, že taková čtyřčlenná rodina může ušetřit denně 140 litrů jenom při splachování, 182 litrů při sprchování a 125 litrů při mytí rukou. To, že Češi začínají úsporně myslet, potvrzují i prodejci sanitární techniky. Například prodej automatických baterií s úspornými perlátory nebo pisoárů s automatickým splachováním pro domácí použití má neustále rostoucí tendenci. Spotřeba vody je patrná také v kuchyni, kde se většina vody spotřebuje na mytí nádobí. Obecně se proto doporučuje používat myčku, která je znatelně úspornější, protože při ručním mytí nádobí pod tekoucí vodou za 10 minut proteče až 200 litrů vody. V rámci vaření se pak počítá průměrně se spotřebou 6 litrů vody na osobu za den.

4) Topte šetrněji

Důležitou součástí ekologického chování je také omezování vypouštění škodlivin do ovzduší. Jedním z hlavních zdrojů znečištění ovzduší jsou právě domácí kotle. Nejhorší jsou zastaralé kotle na tuhá paliva, zejména na uhlí, s ručním přikládáním. Jejich provoz bude však od roku 2022 zcela zakázán. Šetrnou variantu vytápění představuje například zemní plyn. Uživatelé plynových kotlů jej navíc využívají k vaření, což oceňuje nejeden kuchař. Avšak není ho možné zavést do všech oblastí. Alternativu pak představuje dřevo za předpokladu, že není natřené nebo chemicky ošetřené. Dřevo stále patří mezi nejlevnější druh zátopu, ale člověk se při provozu kotle pořádně nadře. Další možností jsou pelety, které se vyrábí z dřevních pilin, což je vlastně odpad při průmyslovém zpracování dřeva. Jsou o něco dražší než dřevo, ale nabízí mnohem větší komfort. ,,Automatické kotle na pelety se sami zapalují, zhasínají, dají se ovládat na dálku a palivo si sami dávkují dle potřeby ze zásobníku či sila. Odpadá tak náročné skládání, sušení a přikládání jako v případě dřeva," vysvětluje Pavel Fohler z firmy CDP Ivory, která vám pelety přiveze až ke kotli. Popel z nich navíc můžete použít jako hnojivo na zahrádce.

5) Renovujte a opravujte

Snažte se využít věci do jejich úplného konce. Spousta věcí se dá snadno opravit a není nutné kupovat hned nové, například ulomený podpatek stačí nechat nově podrazit a obuv poslouží další sezónu. Mnoho věcí, například starý ošoupaný nábytek, lze zrenovovat tak, že jim vrátíte nový a moderní vzhled a poslouží dalších několik let. Není nutné, aby tak skončil na skládce. Starý hrnec využijete jako květináč na zahradu. I pro ty nenávratně rozbité věci se dá najít další využití a s trochou fantazie vzniknou recyklované vychytávky. Zužitkujte cokoli, co už nepoužíváte nebo vám doma překáží. Navíc pak budete mít doma něco originálního, co v obchodě jen tak neseženete. Nebo určitě ne za vaši ,,výrobní cenu". Projděte internet a najdete spoustu inspirativních nápadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů