Pátek, 29. března 2024

Zástupci MPO a Královstí Kambodže se shodli na spolupráci v oblasti nerostných surovin

Zástupci MPO a Královstí Kambodže se shodli na spolupráci v oblasti nerostných surovin

Bilaterální jednání o spolupráci mezi Českou republikou a Královstvím Kambodže v oblasti průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin se konalo v pátek na MPO. Navazovalo na seminář z 25. června, který byl organizován MPO, Těžební unií ČR a soukromou firmou GET.

Delegaci MPO vedl ředitel Odboru surovinové politiky Pavel Kavina. Kambodžskou delegaci vedl generální ředitel sekce přírodních zdrojů Ministerstva dolů a energetiky Mony Rath. Kambodžská strana ocenila zajímavý program, který byl pro ni během pobytu v ČR připraven.

Česká strana informovala, že ve spolupráci s ZÚ Phnom Penh připravuje v rámci projektu PROPED podnikatelskou misi do Kambodže. Této mise se kromě zástupců MPO a České geologické služby zúčastní členové Těžební unie ČR a České dobývací techniky. Obě delegace diskutovaly o možnosti výměny expertů, lektorů i studentů v obou zemích.

Delegáti se shodli na šesti okruzích spolupráce v sektoru nerostných surovin. Výsledkem bude podpis ,,Protokolu 1. kola pracovní skupiny o spolupráci mezi MPO a MDE v oblasti průzkumu, těžbě i zpracování nerostných surovin".

Kambodžská delegace pobývala v ČR ve dnech 24. - 29. června v rámci projektu MPO Aid for Trade, který po technické stránce zabezpečuje firma GET s.r.o. Kambodžští pracovníci Ministerstva dolů a energetiky navštívili i další centrální orgány (MŽP) a odborné instituce (ČBÚ, ČGS), které mají v gesci ochranu, dobývání a zpracování nerostných surovin. Kambodžská delegace navštívila cementárnu a lom Lafarge a.s. v Čížkovicích, kde měla možnost vidět těžbu a zpracování vápence v praxi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů