Úterý, 19. března 2024

Přerov kvůli suchu nakoupil k desítkám stromů zavlažovací vaky

Přerov kvůli suchu nakoupil k desítkám stromů zavlažovací vaky

Několik desítek stromů rostoucích v Přerově, jeho parku Michalov i v místní části Předmostí budou chránit před suchem speciální zavlažovací vaky. Radnice se jich rozhodla zakoupit 50, dřeviny budou chránit především v suchých a horkých letních dnech, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. K podobnému kroku již loni přistoupil například Uničov na Olomoucku.

První dva vaky byly v pondělí instalovány ke dvěma nejmladším hlohům, které rostou na Masarykově náměstí. Do konce týdne bude dalších 48 vaků umístěno do městského parku Michalov a k mladým stromkům do Předmostí. Jejich výhodou je to, že zavlažují stromy do hloubky a brání usychání nově vysazených rostlin. "Fungují tak, že se naplní vodou a ta pak v průběhu tří až pěti dnů postupně prosakuje v okolí dřeviny. Nedochází k odtékání vody po povrchu, čímž je údržba dřevin efektivnější," uvedla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu.

Nákup padesáti vaků podle mluvčí radnice přišel město Přerov na 38.000 korun. O jejich naplnění vodou se budou po celé léto starat pracovníci Technických služeb města Přerova, dodala Chalupová.

Vaky loni v srpnu kvůli suchému létu nakoupila také radnice v Uničově na Olomoucku. Důvodem byla snaha zejména mladé stromy ochránit před suchem. Plastové vaky o obsahu zhruba 60 litrů vody, která odtéká postupně po dobu devíti hodin, se tam rozhodli pracovníci tamních technických služeb přikládat k pěti desítkám stromů po celém městě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů