Úterý, 19. března 2024

Požáry v arktickém regionu vychrlily víc CO2 než Švédsko za rok

Požáry v arktickém regionu vychrlily víc CO2 než Švédsko za rok

Přírodní požáry v arktickém regionu vychrlily do ovzduší za poslední měsíc tolik skleníkového plynu oxidu uhličitého (CO2), co Švédsko za celý rok. Informovala o tom dnes Světová meteorologická organizace (WMO).

"Od začátku června jsme v arktickém regionu zaznamenali bezprecedentní přírodní požáry," řekla dnes v Ženevě mluvčí WMO Clare Nullisová. Některé požáry údajně zuřily na ploše o rozloze 100.000 fotbalových hřišť.

"Jen v červnu tyto přírodní požáry vypustily do ovzduší 50 megatun CO2, což je ekvivalent celkových ročních emisí CO2 Švédska. Je to víc, než bylo uvolněno při arktických požárech ve stejném měsíci mezi lety 2010 a 2018 dohromady," uvedla Nullisová.

Požáry porostu jsou na severní polokouli běžné od května do října, ale letos se objevily v neobvyklých zeměpisných šířkách a s neobvyklou intenzitou, řekla mluvčí WMO.

Většina těchto požárů se objevila na Aljašce a na Sibiři. Jeden požár v kanadské provincii Alberta měl odhadem rozlohu větší než 300.000 fotbalových hřišť, což přibližně odpovídá rozloze Lucemburska.

Na Aljašce už letos bylo zaznamenáno více než 400 přírodních požárů a nové se objevují každý den. Aljaška přitom má za sebou druhý nejteplejší červen v zaznamenané historii a 4. července tu bylo naměřeno až 32 stupňů Celsia. Na Sibiři byly červnové teploty téměř o deset stupňů vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Požáry přispívají ke globálnímu oteplování tím, že bílý sníh špiní černými sazemi, což zvyšuje absorbování slunečního záření. Navíc se tím zvyšuje riziko tání permafrostu, věčně zmrzlé půdy, z níž se pak může uvolňovat další skleníkový plyn metan.

Kromě toho požáry vytvářejí nebezpečný kouř. Aljašské město Fairbanks navíc tento měsíc mělo jedno z nejhůře znečištěných ovzduší na světě a jeho obyvatelé byli nuceni nevycházet ven, poznamenala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů