Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pitnou vodou Češi příliš nešetří

 S puštěným kohoutkem si zuby stále čistí každý druhý...

Pitnou vodou Češi příliš nešetří

Spotřeba pitné vody v České republice roste i přes její neustálé zdražování. Podle údajů Českého statistického úřadu průměrný Čech v loňském roce denně spotřeboval 89,2 litru pitné vody, tedy o 1,6 litru více než v roce 2013. Z průzkumu společnosti Provident například vyplývá, že čištění zubů či mydlení ve sprše se zapnutým kohoutkem je běžnou praxí pro polovinu Čechů.

Horko a sucho, které Českou republiku sužuje již pátým rokem, se částečně podepisuje také na množství pitné vody spotřebované v českých domácnostech. Průměrná denní spotřeba vody z kohoutku byla v roce 2018 na jednoho člověka o 0,5 litru vyšší než v tom předchozím. Od roku 2013 spotřeba vzrostla dokonce o 1,6 litru. To potvrzuje i průzkum společnosti Provident, ze kterého vyplývá, že každý desátý Čech se o vodu nijak zvlášť nezajímá.

Úspora vody je pro Čechy téma. Ne vždy ale ví, jak na to

Češi k šetření pitnou vodou někdy přistupují docela svérázně, ne všechny metody jsou ale efektivní. ,,Podle našeho průzkumu dvanáct procent lidí šetří kohoutkovou vodu kupováním balené. Mezi lidmi s příjmy do 20 000 Kč měsíčně tak za tímto účelem kupuje vodu v PET lahvích dokonce každý pátý," říká Tomáš Černý, analytik společnosti Provident. Mnoho z nich si pak domů nosí stolní vodu, což je opět kohoutková voda balená v plastu.

Dvě třetiny Čechů se za účelem neplýtvat vodou místo koupání sprchují. To je z pohledu spotřeby správné, pokud se sprchují krátce a vodu při mydlení vypínají. Což ale při sprchování ani čistění zubů 44 % lidí vůbec nedělá. Při čtvrt hodinovém relaxu pod puštěnou sprchou může do kanalizace odtéct až 120 l pitné vody. Pouhé upřednostnění sprchy před vanou tedy nemusí být tím nejlepším řešením.

Úspornější myčku Češi mají, ale zapínají ji poloprázdnou

Myčku na nádobí má podle průzkumu Providentu 40 % dotázaných (častější je v domech než v bytech). ,,V porovnání s mytím pod tekoucím kohoutkem může myčka ušetřit až 10 litrů vody za jeden cyklus, tedy až 3 650 litrů vody ročně v každé domácnosti," počítá Černý. Argument šetření vodou však platí pouze, pokud přístroj vždy důkladně naplníte. Poloprázdnou myčku nebo pračku ale pouští 48 % dotázaných.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů