Sobota, 20. dubna 2024

Ústí nad Labem chce pro MHD pořídit autobusy s vodíkovým pohonem

Ústí nad Labem chce pro MHD pořídit autobusy s vodíkovým pohonem

Naftu a stlačený zemní plyn v autobusech městské hromadné dopravy v Ústí nad Labem by měl v budoucnu nahradit vodík. Rada města schválila uzavření memoranda v oblasti využití vodíku pro ekologicky čistou dopravu se Spolchemií, ústeckým dopravním podnikem a Cheminvestem. Pokud se podaří získat dotace na výstavbu plnicí stanice a nákup autobusů, mohly by první vozy s vodíkovým pohonem jezdit po městě už v roce 2021. ČTK to řekl ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

"Vodíkové autobusy dnes stojí jako nejlépe vybavené trolejbusy, které teď objednáváme, to je kolem 20 milionů korun. Předpokládáme ale, že to půjde dolů," řekl primátor. Pokud chce město za dva roky vodíkové autobusy v ulicích, bude je podle něj muset objednat už letos. Pořídit jich chce šest, nejprve je ale třeba zajistit financování. Ústí by na nákup autobusů chtělo čerpat peníze z evropských fondů prostřednictvím programu Integrovaná územní investice Ústecko-Chomutovská aglomerace (ITI) a také z vládního programu ReStart určeného na podporu strukturálně postižených regionů - Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje.

Ústí nad Labem není jediným městem, kde plánují nákup vodíkových autobusů. Do dvou let by měly jezdit v Moravskoslezském kraji. Například na Karvinsku jich má být deset dohromady za 160 milionů korun. Vedení kraje o tom už loni v listopadu podepsalo memorandum s Ostravou a také se společností Vítkovice Cylinders, která má k dispozici potřebné technologie. Vodíkový autobus už od roku 2009 obsluhuje několikrát týdně linku městské dopravy v Neratovicích, kde je i vodíková čerpací stanice.

Ústí nad Labem v koncepci udržitelné mobility počítá s tím, že v budoucnu budou ve městě jezdit jen ekologické trolejbusy a autobusy s vodíkovým pohonem. Bude to proto znamenat vyměnit zhruba 80 autobusů, které má dopravní podnik k dispozici. V Ústí je i dostatečný zdroj vodíku, který produkuje zdejší Spolchemie. Plyn totiž vzniká jako odpad membránové elektrolýzy při výrobě chloru a hydroxidů. "Chemička dnes vodík používá k vytápění," dodal Nedvědický. Pokud dopadne dotace na výstavbu plnicí stanice, měla by podle něj stát už koncem příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů