Úterý, 16. dubna 2024

Největší plně elektrický trajekt dokončil svoji první plavbu

Největší plně elektrický trajekt dokončil svoji první plavbu

Plně elektrický trajekt Ellen, který je největší na světě, dokončil svoji první plavbu mezi dánskými ostrovy Aero a Als. Informovala o tom na svých internetových stránkách CNBC. Trajekt může převézt zhruba 30 automobilů a 200 cestujících.

Podle informací CNBC Ellen koncem minulého týdne absolvoval trasu mezi přístavy Soby a Fynshav. Loď je poháněna bateriemi, které dodala švýcarská firma Leclanché. Plný provoz by měl trajekt zahájil v příštích několika týdnech.

Generální ředitel Leclanché Anil Srivastava označil Ellen za "předchůdce nové éry komerčního námořního sektoru". Za jeden rok by měl trajekt snížit emise oxidu uhličitého o 2000 tun, emise pevných částic o 2,5 tuny a oxidu siřičitého o 1,4 tuny.

Rozvoj elektrických trajektů, jako je Ellen, přichází v době, kdy Mezinárodní námořní organizace (IMO) připravuje zavedení nových předpisů týkajících se emisí oxidu siřičitého. Od ledna 2020 IMO zakáže lodní plavidla používající palivo s obsahem síry vyšším než 0,5 procenta, v současnosti může mít palivo 3,5 procenta síry.

Projekt Ellen získal finanční podporu od Evropské unie. Na jedno nabití je trajekt schopen ujet 22 námořních mil. Pro srovnání nejkratší trasa Doverskou úžinou je 18 námořních mil, trasa mezi přístavy Dover a Calais je dlouhá 27 námořních mil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů